„Od ziarenka do bochenka” – taką nazwę będzie nosić nowy budynek muzeum ludowego w Adamowie. Dziś symbolicznie zakopano akt erekcyjny i wkopano kamień węgielny.
Jan Krawczyk, kustosz i twórca muzeum informuje, że w nowym budynku będzie można prześledzić kolejne etapy powstawania chleba. Znajdziemy dużo informacji o zbożach, które uprawiane były i są na polskiej ziemi, ale też jakimi narzędziami przerabiano surowiec.
– Zgromadzimy przedmioty związane z produkcją zbóż i produkcją chleba na dawnej wsi. Tam będą żarna, sierpy, kosy, babki do klepania kos, łopaty do chleba.
Jak dodaje, ekspozycja opatrzona będzie tablicami informacyjnymi o każdym z przedmiotów i procesów, do których są wykorzystywane. Dodatkowo, przy wiacie powstanie stworzony według dawnej technologii piec chlebowy, w którym będzie można robić wypieki.
Obecny na uroczystości Jarosław Pawelec, wójt Smykowa i fundator budynku podkreśla, że należy wspierać inicjatywy, które są nośnikiem dziedzictwa i tradycji.
-To muzeum jest perełką w gminie Smyków i w powiecie koneckim. Jeszcze w tym roku spotkamy się, żeby przeciąć wstęgę otwierającą tę inwestycję, która podniesie walory muzeum.
Muzeum w Adamowie założyli w 2006 roku Teresa i Jan Krawczykowie. Jak informuje założyciel, sam latami zbierał stare przedmioty i myślał o miejscu, gdzie mógłby je wyeksponować. Dopiero po przejściu na emeryturę mógł w pełni zrealizować swój pomysł.
W muzeum znajdziemy kolekcję obrazów sakralnych, które kiedyś wieszano na ścianach, są zapaski i ludowe stroje, przedmioty codziennego użytku sprzed lat takie jak telefony, radia, wagi, kołyski, koronkowe pościele.
Dom rodzinny Teresy Krawczyk został zaadaptowany na potrzeby muzeum. Oprócz chaty, muzeum mieści się też w obrębie podwórka, w altanach, stodole i wiacie. Zwiedzając kolejne pomieszczenia poznajemy życie codzienne mieszkańców gminy sprzed lat.