Słodko-kwaśna, pikantna i bardzo zdrowa. Taka jest serwatczanka – zupa, której przepis zdradził nam Karol Okrasa, znany kucharz i autor programów kulinarnych.
Zaletą serwatczanki jest to, że nie wymaga wielu produktów i można ją przyrządzić naprawdę szybko. Jest szansa, że zupa według przepisu Karola Okrasy stanie się jednym z Państwa ulubionych dań na wielkanocnym stole.
SKŁADNIKI
– 1,5 l serwatki
– 0,5 l żurku na zakwasie (woda, mąka żytnia, płatki owsiane, czosnek, otręby)
– chleb do żurku (6 sztuk)
– 3 białe surowe kiełbasy
– 6 plastrów wędzonego boczku
– 6 jajek ugotowanych na twardo
– 1,5 łyżki suszonych warzyw
– 1,5 łyżki tartego chrzanu
– 4 prawdziwki suszone (wcześniej długo moczone)
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz
– natka pietruszki posiekana
PRZEPIS
Do garnka wlewamy zimną serwatkę, dodajemy surową biała kiełbasę w pętkach, grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Później wsypujemy suszone warzywa, wlewamy żurek, dodajemy chrzan tarty i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5 min. W międzyczasie na patelni podsmażamy plastry boczku, a następnie dodajemy je do gotującej się na wolnym ogniu zupy. Serwatczankę doprawiamy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Z zupy wyjmujemy białą kiełbaskę i kroimy ją na plastry. W chlebie ścinamy 1/3 góry i wydrążamy miąższ. Zupę nalewamy do chlebowej miseczki i podajemy z jajkiem, białą kiełbaską, boczkiem i natką pietruszki.