sobota, 16 sierpnia 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

RADIO LUBLIN. Talerze i sztućce z otrąb. Kuchenna rewolucja nadciąga z Lublina?

RADIO LUBLIN
2022-07-06 06:40
3 min. czytania
A A
Fot. Radio Lublin

Fot. Radio Lublin

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Wynalazek naukowców z Politechniki Lubelskiej może pomóc zmniejszyć liczbę odpadów w postaci jednorazowych kubeczków, talerzyków czy sztućców. 

Czytaj również

KSZO w „dziesiątkę” strzelał bramki i pokazał moc

KSZO w „dziesiątkę” strzelał bramki i pokazał moc

2025-08-15
Industria w finale jubileuszowego turnieju w Opolu

Industria w finale jubileuszowego turnieju w Opolu

2025-08-15

Profesor Emil Sasimowski oraz mgr inż. Łukasz Majewski z Katedry Technologii i Przetwórstwa Tworzyw Polimerowych stworzyli biodegradowalną kompozycję polimerową z zastosowaniem pszennych otrębów.

– Jeśli chodzi o genezę powstania tej kompozycji, na początku analizowaliśmy prace z całego świata i zaobserwowaliśmy, że badacze z różnych regionów  świata tworząc różne kompozycje biodegradowalne, wykorzystują napełniacze roślinne, które powstają w ich rejonie – mówi profesor Emil Sasimowski. – Są to na przykład włókna juty, jedwabiu, bambusa, łuski ryżu. Patrząc na ten trend, zaczęliśmy się interesować tym, jakie odpady pochodzenia roślinnego w największej ilości powstają w Polsce. Okazało się, że ilościowo najwięcej takich odpadów stanowią otręby pszenne. Tych otrębów na razie wprowadziliśmy do 50 procent. Czyli już połowę masy naszego materiału stanowią otręby, które są materiałem odpadowym z przemiału zbóż. Dzięki temu znacząco obniżamy cenę tego finalnego materiału. Planujemy, żeby wykonać dalsze badania i spróbować, by ta zawartość była większa.

– Główną zaletą jest to, że zawartość otrębów znacząco przyspiesza proces biodegradacji – mówi mgr inż. Łukasz Majewski. – Ale poli(bursztynian butylenu) jest materiałem kompostowalnym, czyli degraduje w bardzo specyficznych warunkach. Musi być odpowiednia temperatura, wyższa niż pokojowa, czyli ok. 50-60 stopni Celsjusza, odpowiednie szczepy bakterii, pH (kwasowość) oraz wilgotność. Czyli materiał ten w codziennym domowym użytkowaniu nie degraduje. Degraduje dopiero po trafieniu do kompostu. W warunkach kompostowania rozkłada się przez okres ok. 3 miesięcy. Po kilku latach, wyrzucając pierwszą miskę, kupujemy drugą. Ale kupując trzecią, pierwsza już dawno temu uległa rozpadowi. Dzięki temu śmieci nie ulegają takiemu nawarstwianiu się, tylko są utylizowane na bieżąco. A do tego nie idą na zmarnowanie, tylko stają się składnikiem kompostu, który następnie jest wykorzystywany chociażby w ogrodnictwie do użyźniania gleby.

– Proces wdrożenia jest bardzo szybki – mówi prof. Emil Sasimowski. – Firmy, które wytwarzają różnego rodzaju wytwory z tworzyw, mogą, korzystając z posiadanego parku maszynowego, od razu zastosować naszą kompozycję, odpowiednio dobierając parametry przetwórcze.

– W zasadzie możemy większość elementów codziennego użytku, z branży gospodarstwa domowego, zastąpić naszą biodegradowalną kompozycją – mówi mgr inż. Łukasz Majewski. – Choć myślę, że słomki niekoniecznie, ponieważ jest to bardzo cienki wytwór i przy tak dużym stopniu napełnienia ten element musiałby być na tyle gruby, że po prostu byłby za drogi, żeby wytwarzać z niego tego typu elementy. Bardziej chodzi tu o kształtki typu: talerzyki, widelczyki, miski, pojemniki, rączki do sprzętów kuchennych i tym podobne. Temperatura mięknienia tego materiału wynosi powyżej 100 stopni, czyli dobrze ciepłą wodę w temperaturze do 80 stopni Celsjusza możemy do tej miski wlać i nic się z nią nie będzie działo. Sam już od jakiegoś czasu testuję ją w domu. Wielokrotnie była myta w wodzie, suszona, były w niej spożywane ciepłe i zimne produkty. I nic się z nią nie dzieje. Użytkownik nie zauważy żadnej różnicy we właściwościach, sztywności czy twardości w porównaniu do tradycyjnych materiałów pochodzenia petrochemicznego.

– Okazało się, że otręby z pszenicy durum są ciemniejsze. Miska jest więc w bardziej brązowej barwie. Natomiast w przypadku dodania otrębów ze zwykłej pszenicy, ta barwa jest jaśniejsza  – mówi prof. Emil Sasimowski. – Zawartość tych otrębów bardzo wpływa na barwę tego wytworu – od jasnobrązowej do ciemniejszej.

– Na pewno z uwagi na to, że otręby są produktem zbożowym, to znacznie lepiej będą z takiej miski smakowały również produkty pochodzenia zbożowego, takie jak płatki śniadaniowe czy makaron – mówi mgr inż. Łukasz Majewski. – Natomiast nawet z uwagi na dość intensywny, przynajmniej na początku, zapach podobny do chleba, na pewno będzie to wpływać na odczucia smakowe czy aromatyczne podczas spożywania potraw.

Wynalazek lubelskich naukowców został doceniony na Międzynarodowych Wystawach Wynalazków Geneva Inventions 2022 oraz iENA 2021, otrzymując dwa złote medale.

Obecnie badacze szukają firm, które chciałyby zastosować wynalazek.

CZYTAJ RÓWNIEŻ

KSZO w „dziesiątkę” strzelał bramki i pokazał moc

KSZO w „dziesiątkę” strzelał bramki i pokazał moc

2025-08-15
Industria w finale jubileuszowego turnieju w Opolu
ZDJĘCIA

Industria w finale jubileuszowego turnieju w Opolu

2025-08-15
Śmierć motorowerzysty
ZDJĘCIA

Śmierć motorowerzysty

2025-08-15
Pierwsze zwycięstwo Naprzodu

Pierwsze zwycięstwo Naprzodu

2025-08-15
Dożynki miejskie w Sandomierzu

Dożynki miejskie w Sandomierzu

2025-08-15
Star bez skuteczności, Sparta bez litości – 2:0 w derbowym meczu

Star bez skuteczności, Sparta bez litości – 2:0 w derbowym meczu

2025-08-15
Muzyczne emocje na scenie „Chopinowskich inspiracji”
ZDJĘCIA

Muzyczne emocje na scenie „Chopinowskich inspiracji”

2025-08-15
15.08.2025. Kielce. Chopinowskie Inspiracje / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Kielce. Chopinowskie Inspiracje

2025-08-15
folkradio.pl

KRAJ

Cztery osoby zginęły w wypadku na przejeździe kolejowym

IPN: transparent kibiców Maccabi Hajfa – godzi w pamięć o ofiarach II wojny światowej

Co piąty senior padł ofiarą kradzieży lub próby wyłudzenia danych

Afera wokół KPO. Prokuratura Europejska wszczęła śledztwo

Za kilkadziesiąt lat w Polsce będzie jak w Kalifornii czy Australii

Długi weekend z niższymi cenami na stacjach

RCB i IMGW ostrzegają przed upałami do 34 st. C

Szef MON podpisał umowę na modernizację polskich F-16

Pełczyńska-Nałęcz: wypłaty z KPO dla HoReCa – po sprawdzeniu umów

Polak autorem zdjęcia dnia NASA

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.