W najbliższą niedzielę, 10 lipca, odbędzie się jubileuszowa 15. edycja Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. Wydarzenie zostanie zorganizowane na terenie Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni.
– Uwielbiamy brać udział w różnych konkursach o tematyce ludowej i kulinarnej – podkreśla Karolina Matuszewska, członkini koła gospodyń wiejskich z Radostowej, które wygrało ubiegłoroczną edycję konkursu. – Takie wydarzenia są niezwykle rozwijające. Poznajemy nowych wspaniałych ludzi, a z racji na fakt, że nadal jesteśmy dość młodym kołem, bo istniejemy od dwóch lat, nadal możemy się czegoś nowego nauczyć. Każdy konkurs to nowe doświadczenia i przyjaźnie. Zazwyczaj przed takimi konkursami spotykamy się z dziewczynami, rozmawiamy i wracamy do lat dzieciństwa. Potem głosujemy i decydujemy, jaką potrawę zaserwujemy na danej imprezie – dodaje.
– Do tegorocznej edycji konkursu zgłosiło się 26 zespołów z 14 gmin – informuje starosta kielecki, Mirosław Gębski. – Potrawy nawiązują do dawnych tradycji i nieco już zapomnianych czasów. Najbliższa niedziela w Tokarni z pewnością będzie pełna atrakcji. Oprócz konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego w Tokarni odbędzie się także 16. Powiatowy Konkurs Kapel – zapowiada.
– Potrawy będą oceniane w czterech kategoriach – zaznacza wicestarosta Tomasz Pleban. – Komisja konkursowa przyjrzy się formie podania dania, wyglądowi. Ocenie poddany zostanie też smak oraz innowacyjność w sposobie przygotowania tradycyjnych przepisów – dodaje.
Potrawy będzie oceniać specjalna komisja, w której skład wejdą: Mirosław Ciołak – szef kuchni Red w Ostrowcu Świętokrzyskim, Anna Krawiecka – Echo Dnia, Przemysław Predygier – dyrektor TVP3 Kielce oraz Janusz Knap – prezes Polskiego Radia Kielce, a także Mirosław Gębski – starosta kielecki i Tadeusz Sikora – dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni.
Wydarzenie rozpocznie się o godz. 14.00.