poniedziałek, 7 lipca 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Sezon na przetwory w pełni. Jak je przygotować?

Bartosz Bogucki
2022-07-27 12:32
3 min. czytania
A A
02.09.2017 Kielce. Spotkanie inaugurujące cykl wydarzeń "na Bodzentyńskiej" / Marzena Mąkosa - Radio Kielce / Przetwory

Fot. Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Kto nie chciałby w mroźną zimę zjeść aromatycznych pomidorów albo napić się herbaty z łyżeczką dżemu malinowego? Z kolei suszone śliwki i jabłka są znakomitym dodatkiem do bigosu lub kompotu. Trwa sezon na przetwory i przeciery i warto go wykorzystać, by przygotować sobie domowym sposobem smaczne smakołyki.

Czytaj również

Potrącona kobieta na wózku inwalidzkim

Potrącona kobieta na wózku inwalidzkim

2025-07-06
Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich w Samborcu

Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich w Samborcu

2025-07-06

W dawnych czasach, przed wynalezieniem weków, gospodynie miały swój sposób by przechować zapasy na zimę – mówi Beata Ryń, Kierownik Działu Promocji i Marketingu w Muzeum Wsi Kieleckiej.

– Nie było wtedy całorocznego dostępu do warzyw i owoców, więc szykując się do zimy gospodynie przechowywały marchew, ziemniaki i buraki sposobem zwanym “kopcowaniem”. Również twardsze owoce, jak gruszki i jabłka, trafiały do spichlerza, gdzie ukrywano je w sianie, by przedłużyć ich trwałość i móc jak najdłużej cieszyć się smakami lata i jesieni – opowiada Beata Ryń.

Jak dodaje, innym sposobem zabezpieczenia prowiantu na zimowe miesiące było suszenie, głównie śliwek i jabłek, które były dodatkiem np. do potraw wigilijnych. Ponieważ proces najczęściej odbywał się w pobliżu paleniska, to owoce zyskiwały również aromat wędzenia. Kolejnym popularnym sposobem konserwowania płodów rolnych było kiszenie, często mieszano np. jabłka wraz z kapustą, którą kiszono w dużych ilościach, zazwyczaj w beczkach i która była podstawą urozmaicania diety, zwłaszcza na Kielecczyźnie.

A jak dziś przygotowuje się przetwory? W domu rodzinnym Teresy Sokołowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich “Brzezinianki” kiszoną kapustę do dziś ceni się jako źródło witaminy C.

– Moi rodzice kisili kapustę w dużej dębowej beczce. Kupowało się 100 kg kapusty i ugniatało się ją w beczce specjalnym ubijakiem. To bardzo gruby kołek, który pięknie wystrugał mój tata. Dzisiaj już używam niestety plastikowej beczki, ale ubijak nadal jest w użyciu i jeszcze go pożyczają sąsiedzi. Do kapusty dodaję marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i trochę koperku. Dorzucam też pomiędzy warstwy, kilka liści kapusty w całości, to prawdziwy przysmak, który w mojej rodzinie chrupie się zimą – opowiada mieszkanka Brzezinek.

Gospodyni przypomina, że przetwory to również dżemy z truskawek, czarnej i czerwonej porzeczki, żurawiny, agrestu czy śliwek. Wysmaża się je z cukrem bez żadnych dodatków żelujących. Później poddaje się je pasteryzacji. W przypadku warzyw i owoców wystarczy 15 minut. Dłuższy, bo trwający kilka dni proces obróbki cieplnej, wymagany jest, gdy chcemy przygotować konserwy mięsne w słoikach. Dobrej jakości mięso mielimy, doprawiamy, wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez dwie godziny, powtarzając tę czynność przez trzy dni. To zabezpiecza mięso przed zepsuciem.

Pani Teresa przyznaje że zawsze musi mieć pod ręką ogórki konserwowe, kiszone lub w jej ulubionym wydaniu, czyli z musztardą.

– To jest mój przysmak. I nie chodzi o gorczycę, którą też się dodaje, ale o musztardę jako główny składnik zalewy. Wtedy ogórki mają smak słodko-kwaśny. Można użyć musztardy stołowej lub sarepskiej i ewentualnie gorczycę zastąpić musztardą francuską. Sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. W tej wersji ogórki przed włożeniem do słoika kroi się w słupki.

Brzezinianka podpowiada, aby do wersji kiszonej i konserwowej używać małych ogórków, bo przerośnięte mają dużo nasion, co zmienia ich smak i konsystencję. Najlepiej, gdy kupowane ogórki posiadają jeszcze kwiatuszek na końcu i właśnie tą stroną ku górze układamy pionowo ogórki w słoiku. Dodaję do nich liście wiśni i czarnej porzeczki. To zapewnia kiszeniakom chrupkość.

Jak przypomina Beata Ryń, ogórki kiszone były rarytasem na weselach. W ciągu zabawy weselnicy potrafili zjeść nieraz całą beczkę dobrze ukiszonych ogórków. Przygotowywano też kwaski buraczane, które dawniej chroniły przed anemią.

Beata Ryń zachęca, aby spróbować je zrobić samemu, bo przepis jest prosty.

– Buraczki kroiło się, zalewało wodą i po kilku dniach był to orzeźwiający napój, którym raczono się podczas intensywnej pracy w polu. Niektóre gospodynie dodawały tam skórkę chleba razowego, by wywołać fermentację. To czyniło napój lekko musującym i bardzo orzeźwiającym.

Natomiast dżemy i konfitury nie były dawniej tak powszechne i nie chodziło o brak słoików, ale o dostępność i cenę cukru. Słodkościami raczono się więc w ich naturalnej formie, czyli jedząc świeże owoce sezonowe i do tego Państwa zachęcam – dodaje na zakończenie Beata Ryń.

Tagi: Koła Gospodyń Wiejskich “Brzezinianki”OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKIJĘDRZEJÓWPIŃCZÓWKOŃSKIEWŁOSZCZOWABUSKO-ZDRÓJOPATÓWSTASZÓWMuzeum Wsi KieleckiejKIELCEBeata RyńSANDOMIERZSKARŻYSKO-KAMIENNAprzetworySTARACHOWICETeresa SokołowskaKAZIMIERZA WIELKA

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Potrącona kobieta na wózku inwalidzkim

Potrącona kobieta na wózku inwalidzkim

2025-07-06
Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich w Samborcu
ZDJĘCIA

Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich w Samborcu

2025-07-06
Mobilna klinika centrum krwiodawstwa cały czas w trasie

Mobilna klinika centrum krwiodawstwa cały czas w trasie

2025-07-06
Walczyli o Złotą Ostrogę Jagiellonów
ZDJĘCIA

Walczyli o Złotą Ostrogę Jagiellonów

2025-07-06
Drogowcy potwierdzają termin ukończenia remontów
ZDJĘCIA

Drogowcy potwierdzają termin ukończenia remontów

2025-07-06
Fionka zachwyciła najmłodszych. Trwa festiwal Otwarte Książki
ZDJĘCIA

Fionka zachwyciła najmłodszych. Trwa festiwal Otwarte Książki

2025-07-06
Wojewódzkie Święto Pomidora
ZDJĘCIA

Wojewódzkie Święto Pomidora

2025-07-06
Wędzone rarytasy opanowały Strawczyn
ZDJĘCIA

Wędzone rarytasy opanowały Strawczyn

2025-07-06
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Potrącona kobieta na wózku inwalidzkim

Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich w Samborcu

Mobilna klinika centrum krwiodawstwa cały czas w trasie

Walczyli o Złotą Ostrogę Jagiellonów

Drogowcy potwierdzają termin ukończenia remontów

Fionka zachwyciła najmłodszych. Trwa festiwal Otwarte Książki

Wojewódzkie Święto Pomidora

Wędzone rarytasy opanowały Strawczyn

Jarmark Jagielloński

35 lat partnerstwa Sandomierza z Emmendingen

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.