Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu sandomierskiego rywalizować będą dziś (niedziela, 7 sierpnia) w konkursie kulinarnym pn. ”Bitwa regionów”. Koordynatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a jednym z partnerów Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Celem wydarzenia jest promocja dawnych potraw, które przyrządzane były w naszym regionie, na bazie płodów rolnych dostępnych na polach i w ogrodach.
– Wiem, że koła gospodyń wiejskich bardzo dobrze się przygotowywały do tego konkursu. Panie szukały starych przepisów, wypytywały mamy i babcie o potrawy, jakie przyrządzały dla swoich rodzin. Na pewno pomysłów im nie zabraknie – powiedział Waldemar Maruszczak, kierownik biura powiatowego ARiMR w Sandomierzu.
Do konkursu zgłosiło się 13 kół gospodyń wiejskich, które zaproponowały m.in. udziec wieprzowy w przyprawach z warzywami, kapustę z grochem, pierś z kaczki pieczoną z jabłkami i majerankiem podaną z kopytkami, comber wieprzowy z gołąbkiem sandomierskim oraz zalewajkę.
Oceny potraw pod względem zgodności z tradycją, estetyki podania oraz smaku oceni komisja konkursowa. Koło Gospodyń Wiejskich, które zdobędzie I miejsce otrzyma tysiąc złotych, a laureaci II i III miejsca dostaną odpowiednio po 800 i 500 złotych. Etap wojewódzki odbędzie się we wrześniu. Konkurs „Bitwa regionów” dla powiatu sandomierskiego odbędzie się w Mściowie w gminie Dwikozy. Początek o godzinie 16.00 na placu szkolnym. Wszystkie potrawy można będzie degustować.