Pierś z kaczki pieczona z jabłkami i majerankiem podana z kopytkami i sałatką – to zwycięskie danie w „Bitwie regionów ” powiatu sandomierskiego. Danie przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Klimontowianki z Klimontowa.
We Mściowie w gminie Dwikozy w konkursie kulinarnym rywalizowało 13 kół gospodyń wiejskich. Komisja konkursowa oceniała dania pod kątem zgodności z lokalną tradycją, wykorzystania płodów rolnych oraz innych produktów dostępnych na danym terenie. Koło Gospodyń Wiejskich z Czyżowa Szlacheckiego zaproponowało do konkursu pazibrodę. To danie jednogarnkowe, którego podstawą jest biała kapusta, ziemniaki, a wszystko okraszone jest słoniną, doprawione solą i pieprzem. Jak powiedziała Wiesława Kaczorek z KGW w Czyżowie Szlacheckim, to danie jest bardzo aktualne o tej porze roku, bo dostępna jest zarówno kapusta jak i młode ziemniaki. Jej zdaniem coraz chętniej ludzie wracają do dawnych przepisów, a takie konkursy temu służą.
Koło Gospodyń Wiejskich z Gierlachowa przygotowało na konkurs garus, czyli zupę owocową , gotowaną ze śliwek i jabłek, podawaną z ziemniakami ozdobionymi słoniną lub z makaronem domowej roboty. Maria Zimnicka przewodnicząca KGW powiedziała, że to danie jest bardzo wygodne dla gospodyń, bo zupę można ugotować rano, a potem dodać tylko ziemniaki lub makaron. Garus podaje się na zimno lub na ciepło.
Koordynatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Jacek Toś, dyrektor oddziału regionalnego tej instytucji w Kielcach powiedział, że ideą tej rywalizacji jest promocja lokalnej żywności poprzez koła gospodyń wiejskich, które sięgają po dawne przepisy. Dodał, że kuchnia świętokrzyska była skromna, bo region nie był bogaty. Gotowano głównie na bazie warzyw i owoców, a odświętnie pojawiało się mięso. Promocja żywności jak najmniej przetworzonej, polskiej to dbałość o zdrowie Polaków – dodał dyrektor Toś.
Drugie miejsce w powiatowym konkursie „ Bitwa regionów ”zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Mściowa za nadwiślańskie ślimaczki na pierzynce pomidorowej, a trzecie KGW Milczany z gminy Samborzec za zupę szczawiową. Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymali nagrody finansowe. Zdobywca I miejsca czyli KGW Klimontowianki reprezentować będzie powiat sandomierski na wojewódzkim etapie konkursu „Bitwa regionów”, który odbędzie się we wrześniu.
Poseł Marek Kwitek członek sejmowej komisji rolnictwa powiedział, że takie konkursy są bardzo potrzebne. Przede wszystkim wyzwalają kreatywność lokalnych społeczności, integrują je, stwarzają okazję do wspólnej zabawy, bo zmaganiom towarzyszy atmosfera pikniku, są występy artystyczne, degustacja potraw. To jeszcze jedne dowód na potencjał polskiej wsi – stwierdził.
Poseł Kwitek wręczył zwycięski kołom gospodyń wiejskich nagrody.