Barszcz ukraiński, kotlet schabowy z kapustą oraz świętokrzyska zalewajka. To potrawy, które dziś (30 sierpnia) w Kielcach, podczas kulinarnych warsztatów wspólnie przyrządzili uchodźcy z Ukrainy oraz mieszkańcy Kielc. Ich organizatorem był Kielecki Bank Żywności.
Anna Mazur z tej organizacji informuje, że inicjatywa miała na celu nie tylko integrację z naszymi wschodnimi sąsiadami, ale także charakter edukacyjny. – Wspólnie chcemy przyrządzić typowe ukraińskie i polskie dania. Dlatego zorganizowaliśmy to spotkanie, które jest pierwszym z 10, które odbędą się w najbliższych miesiącach. Chcemy odkryć tajniki kuchni polsko–ukraińskiej – dodała Anna Mazur.
W warsztatach wzięła udział m.in. Juliana, która do Kielc przyjechała z Zaporoża. Jak przyznała, bardzo polubiła polską kuchnię, dlatego bardzo się cieszy, że mogła wziąć udział w dzisiejszych warsztatach i nauczyć się przygotowywać nowe potraw. W spotkaniu udział wzięła także Mirka ze Lwowa.
– Oprócz kwestii socjalnej, poznania nowych ludzi, takie warsztaty dają możliwość odkrycia części kultury danego kraju. Kuchnia jest cząstką kultury każdego narodu i myślę, że pewne kwestie będą łatwiejsze do zrozumienia i też do zbliżenia obydwu narodów – dodała Mirka.
Kolejne warsztaty integracyjno–kulinarne odbędą się 19 września. Kielczanie, którzy chcieliby w nich wziąć udział powinni kontaktować się z Kieleckim Bankiem Żywności, a Ukraińcy z punktem pomocy, który znajduje się przy ulicy Wiśniowej 6 w Kielcach.