Rozbudowana zostanie siedziba Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Dobudowana będzie sala obsługi konsumenta, co stworzy ciąg technologiczny – od przygotowywania potraw aż do momentu podawania ich na stół.
Starosta sandomierski Marcin Piwnik powiedział, że takie rozwiązania są stosowane obecnie w nowoczesnych szkołach gastronomicznych m.in. w Belgii, gdzie sandomierska delegacja miała okazję zobaczyć jakie są ich efekty. Starosta dodał, że polepszanie warunków kształcenia zawodowego jest bardzo ważne, aby zachęcać młodzież do wyboru szkół o tej specjalizacji.
Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich rok temu odnotował mniejsze zainteresowanie nauką na kierunkach: kucharz, kelner i cukiernik, a dzięki rozpropagowaniu informacji o rozbudowie szkoły pod kątem właśnie tych kierunków, w tym roku nabór udał się bardzo dobrze – zaznaczył Marcin Piwnik.
Pieniądze na rozbudowę części zawodowej w szkole gastronomicznej pochodzą z Polskiego Ładu.