Fish and chips, czyli ryba i frytki, to chyba najbardziej znane brytyjskie danie. Łatwe w przygotowaniu i nie jest czasochłonne. W kuchni Radia Kielce pomysł na podanie tego smacznego dania przedstawił Patryk Szymankiewicz, szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach.
SKŁADNIKI:
- ciasto do ryby
- jasne piwo (butelka/puszka)
- mąka pszenna
- proszek do pieczenia (małe opakowanie)
- soda (małe opakowanie)
- sól
- pieprz cytrynowy
- dorsz atlantycki – dwa płaty
- olej do smażenia
- ziemniaki (4 szt. Średnie, na frytki)
- sos tatarski
- cebula (1 szt.)
- ogórek korniszon
- majonez (mały)
- musztarda stołowa
- cytryna (1 szt.)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki kroimy na frytki i smażymy na złoty kolor. Temperatura oleju około 180 st. C.
Przygotowujemy sos tatarski ze składników. Doprawiamy do smaku.
Suche składniki na ciasto (mąka, proszek do pieczenia, sól, pieprz) mieszamy i dodajemy zimne piwo. Ciasto musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Rybę kroimy na paski i wkładamy do ciasta. Obtaczamy z każdej strony i smażymy na oleju około 1-1,5 minuty na złoty kolor.
Frytki i rybę układamy na talerzu, nakładamy trochę sosu tatarskiego i kładziemy ćwiartkę cytryny.