Fish and chips, czyli ryba i frytki, to chyba najbardziej znane brytyjskie danie. Łatwe w przygotowaniu i nie jest czasochłonne. W kuchni Radia Kielce pomysł na podanie tego smacznego dania przedstawił Patryk Szymankiewicz, szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach.
SKŁADNIKI:
- ciasto do ryby
 - jasne piwo (butelka/puszka)
 - mąka pszenna
 - proszek do pieczenia (małe opakowanie)
 - soda (małe opakowanie)
 - sól
 - pieprz cytrynowy
 - dorsz atlantycki – dwa płaty
 - olej do smażenia
 - ziemniaki (4 szt. Średnie, na frytki)
 - sos tatarski
 - cebula (1 szt.)
 - ogórek korniszon
 - majonez (mały)
 - musztarda stołowa
 - cytryna (1 szt.)
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki kroimy na frytki i smażymy na złoty kolor. Temperatura oleju około 180 st. C.
Przygotowujemy sos tatarski ze składników. Doprawiamy do smaku.
Suche składniki na ciasto (mąka, proszek do pieczenia, sól, pieprz) mieszamy i dodajemy zimne piwo. Ciasto musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Rybę kroimy na paski i wkładamy do ciasta. Obtaczamy z każdej strony i smażymy na oleju około 1-1,5 minuty na złoty kolor.
Frytki i rybę układamy na talerzu, nakładamy trochę sosu tatarskiego i kładziemy ćwiartkę cytryny.
 
 



































 
 
