wtorek, 18 listopada 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Typowa brytyjska potrawa: fish and chips

Stanisław Blinstrub
2022-09-16 13:15
1 min. czytania
A A
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce

16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Fish and chips, czyli ryba i frytki, to chyba najbardziej znane brytyjskie danie. Łatwe w przygotowaniu i nie jest czasochłonne. W kuchni Radia Kielce pomysł na podanie tego smacznego dania przedstawił Patryk Szymankiewicz, szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach.

 

Czytaj również

Dworzec zostanie połączony z podziemnym tunelem

Dworzec zostanie połączony z podziemnym tunelem

2025-11-18
Ferie zimowe w regionie wyzwaniem. Przedsiębiorcy pełni obaw

Ferie zimowe w regionie wyzwaniem. Przedsiębiorcy pełni obaw

2025-11-18

SKŁADNIKI:

  • ciasto do ryby
  • jasne piwo (butelka/puszka)
  • mąka pszenna
  • proszek do pieczenia (małe opakowanie)
  • soda (małe opakowanie)
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • dorsz atlantycki – dwa płaty
  • olej do smażenia
  • ziemniaki (4 szt. Średnie, na frytki)
  • sos tatarski
  • cebula (1 szt.)
  • ogórek korniszon
  • majonez (mały)
  • musztarda stołowa
  • cytryna (1 szt.)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ziemniaki kroimy na frytki i smażymy na złoty kolor. Temperatura oleju około 180 st. C.

Przygotowujemy sos tatarski ze składników. Doprawiamy do smaku.

Suche składniki na ciasto (mąka, proszek do pieczenia, sól, pieprz) mieszamy i dodajemy zimne piwo. Ciasto musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Rybę kroimy na paski i wkładamy do ciasta. Obtaczamy z każdej strony i smażymy na oleju około 1-1,5 minuty na złoty kolor.

Frytki i rybę układamy na talerzu, nakładamy trochę sosu tatarskiego i kładziemy ćwiartkę cytryny.

16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub - Radio Kielce i Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu (od lewej): Stanisław Blinstrub – Radio Kielce i Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu: Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu: Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu: Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu: Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu (od lewej): Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach i Stanisław Blinstrub - Radio Kielce / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu (od lewej): Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach i Stanisław Blinstrub – Radio Kielce / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu (od lewej): Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach i Stanisław Blinstrub - Radio Kielce / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu (od lewej): Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach i Stanisław Blinstrub – Radio Kielce / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu: Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu: Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu: Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku. Na zdjęciu: Patryk Szymankiewicz – szef kuchni Irish Pub Shoemaker w Kielcach / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce16.09.2022. Radio Kielce. Smacznego Piątku / Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce
Tagi: OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKIJĘDRZEJÓWPIŃCZÓWKOŃSKIERadio KielceBUSKO-ZDRÓJWŁOSZCZOWASTASZÓWOPATÓWKIELCEPRZEPISYSANDOMIERZgotowanieSKARŻYSKO-KAMIENNASTARACHOWICEKAZIMIERZA WIELKA

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Dworzec zostanie połączony z podziemnym tunelem

Dworzec zostanie połączony z podziemnym tunelem

2025-11-18
Ferie zimowe w regionie wyzwaniem. Przedsiębiorcy pełni obaw

Ferie zimowe w regionie wyzwaniem. Przedsiębiorcy pełni obaw

2025-11-18
16.11.2025  Toruń.
Centrum Szkolenia WOT. 
Zawody użyteczno-bojowe strzelców wyborowych. Dzień 2.
Fot. DWOT
ZDJĘCIA

Świętokrzyski snajper najlepszy w kraju

2025-11-18
18.11.2025. Janowice. Protest mieszkańców / Fot. Marcin Marszałek - Radio Kielce

W Jaronowicach kolejna blokada. Protesty mają trwać do skutku

2025-11-18
10.10.2023. Kielce. Mgła, jesień, szron, mróz / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
POGODA

Świętokrzyskie w strefie mrozu, ale nie śniegu

2025-11-18
01.02.2022. Kielce. Dziurawa nawierzchnia. Na zdjęciu plac Moniuszki / Wiktor Taszłow / Radio Kielce

Drogowcy wymienią „klawiszujące” płyty na placu Moniuszki

2025-11-18
Świętokrzyski Park Narodowy z nowym szlakiem i odnowionym wejściem

Puszcza jodłowa zagrożona przez zmiany klimatu

2025-11-18
Pociągi znacząco przyspieszą. Przetarg już ogłoszony

Pociągi znacząco przyspieszą. Przetarg już ogłoszony

2025-11-18
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Dworzec zostanie połączony z podziemnym tunelem

Asystenci międzykulturowi pomogą uczniom w regionie

Ferie zimowe w regionie wyzwaniem. Przedsiębiorcy pełni obaw

Świętokrzyski snajper najlepszy w kraju

W Jaronowicach kolejna blokada. Protesty mają trwać do skutku

Świętokrzyskie w strefie mrozu, ale nie śniegu

Drogowcy wymienią „klawiszujące” płyty na placu Moniuszki

Puszcza jodłowa zagrożona przez zmiany klimatu

Pociągi znacząco przyspieszą. Przetarg już ogłoszony

Budżet Kielc rekordowy, ale pełen ograniczeń

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.