Banosz, czyli kasza kukurydziana z zasmażką, kotlety z kaszy gryczanej i mielonego mięsa, parzybroda i faszerowane jajka, to potrawy, które dziś (czwartek, 20 października) wspólnie przygotowali uchodźcy z Ukrainy oraz mieszkańcy Kielc. Warsztaty kulinarne po raz ósmy zorganizował Kielecki Bank Żywności.
Anna Mazur z tej organizacji informuje, że uczestnicy spotkania chętnie wymieniali się kulinarnymi doświadczeniami.
– Kuchnia, stół łączą. Te warsztaty, to nie tylko wymiana doświadczeń polsko – ukraińskich, ale także międzypokoleniowa. W spotkaniu uczestniczą osoby w wieku nastoletnim, ale też i starsze, które swoją wiedzą i otwartością bardzo wzbogacają to nasze spotkanie – dodała Anna Mazur.
W warsztatach po raz kolejny udział wzięła pani Mirosława, która do Kielc przyjechał kilka dni po zaatakowaniu Ukrainy przez Rosję. – Byłam ciekawa tradycyjnej polskiej kuchni, a zwłaszcza tego, jak przygotować kotlet schabowy z kapustą. Dla Polaków, to danie wydaje się proste, a dla nas już niekoniecznie. Dlatego dziś poznam szczegóły przyrządzenia tego dania i zaserwuje je swoim dzieciom. Warsztaty, to także idealne miejsce na zgłębienie nie tylko sztuki gotowania, ale także poznania kultury Polski i Ukrainy – dodała pani Mirka.
Kolejne warsztaty kulinarne Kielecki Bank Żywności zorganizuje we wtorek, 25 października.