Warsztaty kulinarne z przepisami sprzed lat zorganizowano w Dworku Koćmierzów w Sandomierzu. Tym razem przypominano dania dawnej kuchni opatowskiej. Powstały pierogi na bazie kaszy gryczanej – tzw. grycoki.
Zajęcia zgromadziły wiele osób, a każdy miał swoje zadania: jedni wykonywali i wałkowali ciasto, inni lepili pierogi, a jeszcze inni pilnowali, by po ugotowaniu w porę wyciągnąć je z garnka.
Warsztaty prowadziła Danuta Podraza. Jej zdaniem, warto powracać do dawnych przepisów. Zwróciła uwagę, że obecnie zapominamy o nich, a na nasze stoły coraz częściej wkraczają dania kuchni zagranicznej.
– Zajadamy się kebabami, tortillą, podczas gdy mamy w swojej tradycji znacznie większe bogactwo smaków, które można wykonać na bazie rodzimych, zdrowych produktów – przekonywała.
Farsz do grycokow, oprócz kaszy, składa się z podsmażonej cebuli oraz dużej ilości grzybów. Jedna z uczestniczek, Bożena Łukaszek przyznała, że nie znała wcześniej tego dania i chętnie wzbogaciła swój repertuar kulinarny. Ponadto, nauczyła się nowego sposobu lepienia pierogów – na okrągło, czyli nakładając jeden krążek na drugi.
– Do tej pory nie za bardzo lubiłam robić pierogi, a teraz to się zmieni. To całkiem przyjemna czynność, a do tego bardzo smaczne danie – dodała.
Warsztaty kulinarne w Dworku Koćmierzów zostały wznowione po wakacyjnej przerwie. Odbywać się będą cyklicznie, co dwa tygodnie. Ich organizatorem jest Sandomierskie Centrum Kultury.
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20
 M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20           
  
 
![PIAST GLIWICE - KORONA KIELCE [ZAPIS RELACJI] - Radio Kielce 18.10.2025. Kielce. Mecz 12. kolejki PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - Górnik Zabrze / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2025/10/5J5A8031-120x86.jpg)







![PIAST GLIWICE - KORONA KIELCE [ZAPIS RELACJI] - Radio Kielce 18.10.2025. Kielce. Mecz 12. kolejki PKO BP Ekstraklasy: Korona Kielce - Górnik Zabrze / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce](https://radiokielce.pl/wp-content/uploads/2025/10/5J5A8031-350x250.jpg)







 
  
 
