Warsztaty kulinarne z przepisami sprzed lat zorganizowano w Dworku Koćmierzów w Sandomierzu. Tym razem przypominano dania dawnej kuchni opatowskiej. Powstały pierogi na bazie kaszy gryczanej – tzw. grycoki.
Zajęcia zgromadziły wiele osób, a każdy miał swoje zadania: jedni wykonywali i wałkowali ciasto, inni lepili pierogi, a jeszcze inni pilnowali, by po ugotowaniu w porę wyciągnąć je z garnka.
Warsztaty prowadziła Danuta Podraza. Jej zdaniem, warto powracać do dawnych przepisów. Zwróciła uwagę, że obecnie zapominamy o nich, a na nasze stoły coraz częściej wkraczają dania kuchni zagranicznej.
– Zajadamy się kebabami, tortillą, podczas gdy mamy w swojej tradycji znacznie większe bogactwo smaków, które można wykonać na bazie rodzimych, zdrowych produktów – przekonywała.
Farsz do grycokow, oprócz kaszy, składa się z podsmażonej cebuli oraz dużej ilości grzybów. Jedna z uczestniczek, Bożena Łukaszek przyznała, że nie znała wcześniej tego dania i chętnie wzbogaciła swój repertuar kulinarny. Ponadto, nauczyła się nowego sposobu lepienia pierogów – na okrągło, czyli nakładając jeden krążek na drugi.
– Do tej pory nie za bardzo lubiłam robić pierogi, a teraz to się zmieni. To całkiem przyjemna czynność, a do tego bardzo smaczne danie – dodała.
Warsztaty kulinarne w Dworku Koćmierzów zostały wznowione po wakacyjnej przerwie. Odbywać się będą cyklicznie, co dwa tygodnie. Ich organizatorem jest Sandomierskie Centrum Kultury.