sobota, 15 listopada 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Kiełbasa z gęsiną

Marzena Smoręda
2022-11-10 12:35
3 min. czytania
A A
Kiełbasa z gęsiną - Radio Kielce
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail
Kiełbasa z gęsiną / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach
Kiełbasa z gęsiną / Zdjęcie udostępnione przez ŚODR w Modliszewicach

Książka pt. „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Czytaj również

Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie / Fot. Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie

Czarownice, potworki i magia: Pacanów zaprasza na Upiorny Bal

2025-11-15
Centrum Edukacji i Kultury imienia Stefana Czarnieckiego w Czarncy / Marlena Płaska / Radio Kielce

Hetman Stefan Czarniecki zostanie upamiętniony w Czarncy

2025-11-15

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) pt. „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Trwa prezentacja tradycyjnych przepisów zaczerpniętych ze świętokrzyskiej wsi. Niech będzie ona inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Przepisy i zdjęcia zostały udostępnione przez wydawcę – Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Składniki

  • 2,5 kg mięsa z gęsi (piersi, uda)
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. z karkówki)
  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. z golonek)
  • tłuszcz z rozbioru gęsi oraz skóry
  • jelita wieprzowe
  • PRZYPRAWY NA KAŻDY KILOGRAM MIĘSA
  • 1,5 dag pieprzu
  • 1/2 dag ziela angielskiego
  • 1 dag majeranku
  • 1/2 dag kolendry
  • 3 dag czosnku świeżego
  • 17-22 g soli

Sposób przygotowania

Kiełbasę wykonać z mięsa niepeklowanego. Rozdzielić mięso, pozbawić błon, tłuszczu, skóry oraz kości. Mięso z gęsi oraz mięso wieprzowe rozdrobnić na sitku (6-8 mm), a tłuszcz, skóry i błony z gęsi oraz mięso wieprzowe rozdrobnić na sitku 3 mm. Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wymieszać. Podczas mieszania dodać przyprawy, sól oraz stopniowo wodę w ilości do 5 proc. Mięso wyrabiać ręcznie przez 30 minut do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Wymieszaną masę mięsną odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wymieszać ją jeszcze raz i napełnić wcześniej przygotowane jelita. Dla ułatwienia można użyć maszynki ręcznej, by łatwiej kontrolować szybkość nadziewania. Do maszynki przytwierdzić podłużną końcówkę i posmarować ją tłuszczem, aby łatwiej było nałożyć na nią całe jelito. Na końcu jelita zrobić supeł, do maszynki włożyć pierwszą porcję mięsa i zacząć kręcić. Pomiędzy porcjami mięsa nie mogą powstawać dziury z powietrzem. Po nadzianiu ok. 10-15 cm kiełbasy, zawinąć ją kilkukrotnie wokół własnej osi. Po nadzianiu całego jelita, na jego końcu zawiązać supeł.

Kiełbasę powiesić na kiju i pozostawić w chłodnym miejscu przez 1-2 godziny. Wędzarnię rozgrzać do 50 stopni C, powiesić kiełbasy w wędzarni tak, aby się nie stykały. Osuszać je przy dużym ruchu powietrza i małej ilości dymu aż powierzchnia kiełbas będzie sucha w dotyku. Kiełbasę wędzić w temperaturze 40-50 stopni C przez 3-4 godziny do jasno brązowej barwy. Po tym czasie podnieść temperaturę w wędzarni do 80 stopni C i piec do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68-70 stopni C, następnie kiełbasę sparzyć. Kiełbasę schłodzić do temperatury poniżej 18 stopni C.

Kiełbasa z gęsiny ma kruchą konsystencję, może podczas pieczenia podejść tłuszczem. Jest to kiełbasa dość tłusta z uwagi na zawartość tłuszczu gęsiego.

Przepis podała: Monika Chat-Komoniewska z Koła Gospodyń Wiejskich w Topoli.

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie / Fot. Europejskie Centrum Bajki w Pacanowie

Czarownice, potworki i magia: Pacanów zaprasza na Upiorny Bal

2025-11-15
Centrum Edukacji i Kultury imienia Stefana Czarnieckiego w Czarncy / Marlena Płaska / Radio Kielce

Hetman Stefan Czarniecki zostanie upamiętniony w Czarncy

2025-11-15
16.11.2019. Sandomierz. Festiwal Młodego Wina / Piotr Kwaśniewski / Radio Kielce

Główne obchody Święta Młodego Wina w Sandomierzu

2025-11-15
Zdrowie najważniejsze

Szczypiorniści Industrii będą zachęcać do wykonywania badań profilaktycznych

2025-11-15
RADIO KIELCE - POLECAMY

DZIEŃ DOBRY TO JA! ROZMOWY INNE NIŻ WSZYSTKIE. Niedziela, po godz. 10. Marek Cecuła, rzeźbiarz, ceramik, pedagog

2025-11-15
24.05.2025. Kielce. Świętokrzyskie Centrum Matki i Noworodka. Dzień otwarty / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Szpital przy ulicy Prostej zaprasza na „Spotkania z położną”

2025-11-15
Czarni po punkty jadą do lidera

Czarni po punkty jadą do lidera

2025-11-14
Movember w Sandomierzu przypomina o profilaktyce

Movember w Sandomierzu przypomina o profilaktyce

2025-11-14

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.