Uczestnicy warsztatów kuchni sandomierskiej wspólnie przyrządzili galantynę. Zajęcia kulinarne w Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury cieszą się coraz większym zainteresowaniem mieszkańców.
Galantyna to danie z kurczaka, którego najpierw trzeba pozbawić kości w taki sposób, aby nie naruszyć całej struktury. Następnie na mięsie układano warstwowo zieloną pietruszkę, pieczarki podsmażone z cebulą oraz mięso mielone wymieszane z surowym jajkiem. Tak przygotowanego kurczaka z dodatkami zwinięto w roladę i upieczono w piekarniku.
Jak powiedziała prowadząca warsztaty Danuta Podraza, wbrew pozorom nie jest to danie trudne do wykonania. Co więcej, doskonale nadaje się do podania na zimno i na ciepło. Może być świetną propozycją na święta Bożego Narodzenia, ponieważ smakuje wyśmienicie, a ponadto można je przyrządzić wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzamy cenny czas w te wyjątkowe dni. Poza tym, galantyna może służyć do kanapek zamiast sklepowych wędlin.
Niektóre uczestniczki warsztatów przyznały, że nigdy wcześniej nie przygotowywały galantyny, było to dla nich pierwsze takie doświadczenie kulinarne. Powiedziały reporterce Radia Kielce, że chętnie skorzystały z tych zajęć, aby się czegoś nowego nauczyć i potem samodzielnie przygotować w domu. Ich zdaniem, takie zajęcia są potrzebne, ponieważ są okazją do spotkania, poznania nowych ludzi i przepisów.
Za dwa tygodnie w Dworku Koćmierzów na warsztatach kulinarnych robiona będzie kiełbasa, która następnie zostanie uwędzona.