Na zielonym rynku w Sandomierzu, gdzie zwykle sprzedawane są przede wszystkim owoce i warzywa przed świętami można też kupić karpie i inne ryby z gospodarstwa rybackiego w Zawidzy w gminie Łoniów. Jest to karp świętokrzyski karmiony zbożem, a nie paszą.
Na stoisku sprzedaje pani Anna, która powiedziała, że najchętniej kupowany jest karp o wadze od 1,5 kg do dwóch kg, bo taki jest najsmaczniejszy. Nie wszyscy kupują na święta karpie, wybierają też inne ryby np. jesiotry, tołpygi, amury, czy sumy. Jedna z klientek powiedziała naszej reporterce, że u niej na Boże Narodzenie nie musi być karp, może być także coś innego. Ostatnio jadła jesiotra, który bardzo jej smakował z powodu białego, delikatnego mięsa i takie dane zaplanowała na święta.
Jesiotr i sum na zielonym rynku w Sandomierzu kosztuje 55 zł za kg, amur 35 zł za kg, a karp 32 zł za kg.
W gospodarstwie rybackim w Zawidzy karpia kupimy taniej, kosztuje 25 zł za kg. Jak powiedziała właścicielka stawów Maria Dziuba, dobry karp musi być kształtny, bez uszkodzeń, pokryty ładną łuską mieć żółty brzuszek.
W gospodarstwie rybackim sprzedaż ryb prowadzona będzie do piątku (23 grudnia) do godz. 18.00.
Świeże ryby można kupić kupić także na kieleckich bazarach i na niektórych osiedlach, gdzie swoje stoiska wystawiają gospodarstwa rybackie.
Karp z wody, uśmiercany przy zakupie kosztuje średnio na stoiskach zlokalizowanych na placach targowych od 26 do 30 zł za kg. W Kielcach od początku grudnia sprzedawany jest na targowisku miejskim w stałej cenie 28 zł za kg.
Żywe amury, uśmiercane przy zakupie, nabyć można na targowisku również w cenie karpia, czyli od 26 do 30 zł za kg, żywego szczupaka, czy suma kupimy po 40-50 zł za kg.
Na targu w Kielcach kupić można także na święta mrożone ryby. Panga filet kosztuje 22 zł za kg, mintaj filet 25 zł za kg, morszczuk filet 40 zł za kg, miruna filet ze skórą 42 zł za kg, miruna filet bez skóry 56 zł za kg, dorsz atlantycki kosztuje 60 zł za kg, sola filet 28 zł za kg, tilapia filet 28 zł za kg, kostka z miruny 34 zł za kg, halibut steki 45 zł za kg, pstrąg tusza 35 zł za kg.
Karp żywy zakupiony w Gospodarstwie Rybackim Budy to koszt 25 zł za kg.
W gospodarstwie Rybackim Budy można jeszcze zaopatrzyć się w fileta z karpia – kosztuje 70 zł za kg, tusza z karpia jest w cenie 55 zł za kg.