sobota, 11 października 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

W Nowej Słupi można skosztować kuchni sprzed 2 tysięcy lat [PROGRAM]

Dorota Klusek
2023-04-29 15:00
4 min. czytania
A A
W Nowej Słupi można skosztować kuchni sprzed 2 tysięcy lat [PROGRAM]

29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Czym żywili się barbarzyńcy, a jakie potrawy królowały na stołach starożytnych Rzymian? W Nowej Słupi, przy Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego odbywa się Majówka w Starożytnej Osadzie, na której można poznać odpowiedzi na te pytania, a przy okazji skosztować potraw sprzed 2 tys. lat.

Kasza jaglana z owocami, miodem, miętą, a do tego stokrotki i kwiat bratka – takie zestawienie nie powinno dziwić – mówi Wiesława Wójcik, która prowadzi pokazy.

Czytaj również

Z różnych stron regionu będą zmierzać do jednego celu. Poprowadzą ich przewodnicy PTTK

Z różnych stron regionu będą zmierzać do jednego celu. Poprowadzą ich przewodnicy PTTK

2025-09-25
01.06.2023. Dębniak. Mieszkańcy miejscowości po kilkunastu latach oczekiwań będą mieli nową drogę / Fot. Marcin Marszałek - Radio Kielce

Ciąg pieszo-rowerowy w Dębniaku poprawi bezpieczeństwo mieszkańców

2025-09-22

– Są dowody na to, że wrzucano do potraw kwiaty stokrotki, liście lipy, klonu, rukiew wodną, rdest wężownik – to były rośliny najczęściej dodawane wczesną wiosną. To był przednówek dla tych ludów, kiedy kończyły się zapasy i tego jedzenia brakowało. Kiedy więc z ziemi wychodziły pierwsze rośliny, albo na drzewach pojawiały się pierwsze pączki, to czerpano z tego. Ten dodatek może nie dawał dużo kalorii, ale na pewno było to uzupełnienie minerałów i witamin po zimie – wyjaśnia.

Oczywiście jadano wówczas także mięso, które konserwowano poprzez suszenie, po uprzednim przyprawieniu ziołami. Sięgano także po zboża. Jak zaznacza Wiesława Wójcik, wtedy uprawiano już wszystkie zboża, które dziś znamy.

– Najczęściej to była kasza, tzw. krupy, czyli kasza jęczmienna, albo jagły czyli kasza jaglana. Robiono już coś w rodzaju chleba. To ciasto  było podobne do tego, które my dziś znamy, ale nie formowano bochenków, ale placki, które pieczono w glinianych, kopułowatych piecach, albo wprost na nagrzanych kamieniach w ognisku – tłumaczy.

Do kuchni starożytnych Rzymian zaprosili z kolei członkowie Stowarzyszenia Hellas et Roma z Lublina. Lucius Tullius Cactus wyjaśnia, że podstawią było to, co można było znaleźć w basenie Morza Śródziemnego.

– Różnego rodzaju ryby. Tam gdzie Rzymianie,  były też oczywiście oliwa, oliwki i słynna przyprawa garum ze sfermentowanych ryb, która była eksportowana wszędzie tam, gdzie tylko pojawili się Rzymianie. Jeśli chcielibyśmy zestawić kuchnię rzymską z barbarzyńską, to myślę, że takim limesem, a więc granicą byłby tłuszcz. Rzymianie to oliwa z oliwek, a barbarzyńcy to tłuszcze odzwierzęce. Wynikało to tez ze specyfiki terenu, który zamieszkiwały te ludy – wskazuje.

Zaznacza, że o specyfice obu kuchni można wiele mówić.

Sobotnie spotkanie rozpoczęło Majówkę w Starożytnej Osadzie, które, jak informuje Włodzimierz Szczałuba, dyrektor Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego w Nowej Słupi, odbywa się pod hasłem: smaki i potrawy starożytnych hutników.

– Dzisiaj dominuje u nas kuchnia. Oczywiście nie mogło zabraknąć elementów związanych z wytopem żelaza. A wiec mamy wygrzewaną dymarkę, czyli piec kotlinkowy, są opowieści o procesie wytopu żelaza. Dodatkowo mamy pokaz garncarstwa, toczenia na kole, prezentacją wyrobów garncarskich. Mamy też stoisko ze szkłem starożytnym. Jest z nami osoba, która opowiada o ziołolecznictwie – wymienia.

Taki sam program wydarzenia będzie w niedzielę, a program kolejnych trzech dni będzie skromniejszy o pokazy Stowarzyszenia Hellas et Roma.

Dyrektor Włodzimierz Szczałuba zaznacza, że trwający piknik jest zapowiedzią tegorocznych dymarek – najstarszej imprezy w regionie, która odbędzie się w tym roku w dniach 11-13 sierpnia.

W Nowej Słupi można skosztować kuchni sprzed 2 tysięcy lat [PROGRAM]29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi
29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi
29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi
Historię świętokrzyskiego żelaza odkryją kolejne grupy zwiedzających29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi

Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników (Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi) – program:

29 kwietnia, sobota

10.00 – 18.00 – Smaki i potrawy starożytnych hutników
Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu

• Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna ze słoniną, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa
• Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?

10.00 – 18.00 – Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego. Wygrzewanie kotlinki
10.00 – 18.00 – Budowa mielerza do wypału węgla drzewnego w niedzielę
10.00 – 18.00 – Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
10.00 – 18.00 – Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
10.00 – 18.00 – Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji

Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
KGW Paprotki i regionalne potrawy

30 kwietnia, niedziela

10.00 – 18.00 – Smaki i potrawy starożytnych hutników
Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu

• Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa
• Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?

10.00 – 18.00 – Starożytny proces wytopu żelaza w piecu dymarskim
17.00 – Rozbicie pieca dymarskiego i wstępna obróbka kowalska łupki żelaznej
10.00 – 18.00 – Wypał węgla drzewnego w mielerzu
10.00 – 18.00 – Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
10.00 – 18.00 – Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
10.00 – 18.00 – Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji

Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
KGW Paprotki i regionalne potrawy

1 i 2 maja, poniedziałek i wtorek

10.00 – 18.00

Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji

3 maja, środa

10.00 – 18.00

Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
Prażak – obróbka cieplna rudy

Bilet wstępu 15 zł, ważny na wszystkie dni Majówki


INFORMATOR KULTURALNY

Tagi: Nowa SłupiaMuzeum Starożytnego Hutnictwa ŚwiętokrzyskiegoMajówka w Starożytnej OsadzieWiesława WójcikWłodzimierz SzczałubaStowarzyszenie Hellas et Roma

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Z różnych stron regionu będą zmierzać do jednego celu. Poprowadzą ich przewodnicy PTTK

Z różnych stron regionu będą zmierzać do jednego celu. Poprowadzą ich przewodnicy PTTK

2025-09-25
01.06.2023. Dębniak. Mieszkańcy miejscowości po kilkunastu latach oczekiwań będą mieli nową drogę / Fot. Marcin Marszałek - Radio Kielce

Ciąg pieszo-rowerowy w Dębniaku poprawi bezpieczeństwo mieszkańców

2025-09-22
Świętokrzyskie zabytki z nowymi opisami dla turystów
ZDJĘCIA

Świętokrzyskie zabytki z nowymi opisami dla turystów

2025-09-22
Uwaga. Zderzenie trzech samochodów

Dramat w zakładzie w Nowej Słupi. Zginął 42-letni pracownik

2025-09-15
Rozpoczęły się uroczystości odpustowe na Świętym Krzyżu
ZDJĘCIA

Rozpoczęły się uroczystości odpustowe na Świętym Krzyżu

2025-09-14
Świętokrzyscy muzealnicy uhonorowani. Nagrody im. Tadeusza Włoszka przyznane
ZDJĘCIA

Świętokrzyscy muzealnicy uhonorowani. Nagrody im. Tadeusza Włoszka przyznane

2025-09-12
Odpust w najstarszym polskim sanktuarium. Poznaj program

Odpust w najstarszym polskim sanktuarium. Poznaj program

2025-09-12
Biskup chciał przenieść sławny posąg pielgrzyma
MULTIMEDIA

Biskup chciał przenieść sławny posąg pielgrzyma

2025-09-06
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Dlaczego liście zmieniają kolor jesienią?

Świętokrzyskie Amazonki zamanifestują radość życia i nadzieję

Zabili go Niemcy. Kieleccy Patrioci przywrócili pamięć zamordowanemu

Pogoda na weekend nie zachwyca

Będzie plan zagospodarowania przestrzennego dla nowych obszarów

Marek Adamczak – pasjonat aut, sportu i historii

Rowery na ulicach tylko do końca miesiąca

Kierowcy już mogą jechać nowymi drogami

Józef Bryk, wojewoda świętokrzyski: Rząd inwestuje w nasze bezpieczeństwo

Już wkrótce poznamy laureatów „Czystych serc”

folkradio.pl
podcasty.radiokielce.pl/

KULTURA

„Motyle” jak „Mała Lady Punk”

Dni Lwowa już po raz 20 w Kielcach

„Gra słów” w Filharmonii Świętokrzyskiej

Taniec żywiołów – wernisaż wystawy połączony z licytacją prac na rzecz schroniska

Luiza Buras-Sokół: młodość i starość wśród tematów Międzynarodowego Festiwalu Teatralnego

Epoka (nie)dostępności w galerii Winda. Wystawa zaangażowana społecznie

Benefis Anny Tchórzewskiej

Od 80 lat biblioteka służy pomocą nie tylko nauczycielom

Sprawa konkursu na dyrektora teatru trafi do Naczelnego Sądu Administracyjnego

„Puszcza jodłowa” Stefana Żeromskiego zabrzmi w filharmonii

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.