wtorek, 13 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

W Nowej Słupi można skosztować kuchni sprzed 2 tysięcy lat [PROGRAM]

Dorota Klusek
2023-04-29 15:00
4 min. czytania
A A
W Nowej Słupi można skosztować kuchni sprzed 2 tysięcy lat [PROGRAM]

29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Czym żywili się barbarzyńcy, a jakie potrawy królowały na stołach starożytnych Rzymian? W Nowej Słupi, przy Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego odbywa się Majówka w Starożytnej Osadzie, na której można poznać odpowiedzi na te pytania, a przy okazji skosztować potraw sprzed 2 tys. lat.

Kasza jaglana z owocami, miodem, miętą, a do tego stokrotki i kwiat bratka – takie zestawienie nie powinno dziwić – mówi Wiesława Wójcik, która prowadzi pokazy.

Czytaj również

14.08.2021. Nowa Słupia. 54. Dymarki Świętokrzyskie / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Nowe oblicze Dymarek Świętokrzyskich

2025-05-12
Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Szkoła w Rudkach doczeka się hali sportowej

2025-04-20

– Są dowody na to, że wrzucano do potraw kwiaty stokrotki, liście lipy, klonu, rukiew wodną, rdest wężownik – to były rośliny najczęściej dodawane wczesną wiosną. To był przednówek dla tych ludów, kiedy kończyły się zapasy i tego jedzenia brakowało. Kiedy więc z ziemi wychodziły pierwsze rośliny, albo na drzewach pojawiały się pierwsze pączki, to czerpano z tego. Ten dodatek może nie dawał dużo kalorii, ale na pewno było to uzupełnienie minerałów i witamin po zimie – wyjaśnia.

Oczywiście jadano wówczas także mięso, które konserwowano poprzez suszenie, po uprzednim przyprawieniu ziołami. Sięgano także po zboża. Jak zaznacza Wiesława Wójcik, wtedy uprawiano już wszystkie zboża, które dziś znamy.

– Najczęściej to była kasza, tzw. krupy, czyli kasza jęczmienna, albo jagły czyli kasza jaglana. Robiono już coś w rodzaju chleba. To ciasto  było podobne do tego, które my dziś znamy, ale nie formowano bochenków, ale placki, które pieczono w glinianych, kopułowatych piecach, albo wprost na nagrzanych kamieniach w ognisku – tłumaczy.

Do kuchni starożytnych Rzymian zaprosili z kolei członkowie Stowarzyszenia Hellas et Roma z Lublina. Lucius Tullius Cactus wyjaśnia, że podstawią było to, co można było znaleźć w basenie Morza Śródziemnego.

– Różnego rodzaju ryby. Tam gdzie Rzymianie,  były też oczywiście oliwa, oliwki i słynna przyprawa garum ze sfermentowanych ryb, która była eksportowana wszędzie tam, gdzie tylko pojawili się Rzymianie. Jeśli chcielibyśmy zestawić kuchnię rzymską z barbarzyńską, to myślę, że takim limesem, a więc granicą byłby tłuszcz. Rzymianie to oliwa z oliwek, a barbarzyńcy to tłuszcze odzwierzęce. Wynikało to tez ze specyfiki terenu, który zamieszkiwały te ludy – wskazuje.

Zaznacza, że o specyfice obu kuchni można wiele mówić.

Sobotnie spotkanie rozpoczęło Majówkę w Starożytnej Osadzie, które, jak informuje Włodzimierz Szczałuba, dyrektor Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego w Nowej Słupi, odbywa się pod hasłem: smaki i potrawy starożytnych hutników.

– Dzisiaj dominuje u nas kuchnia. Oczywiście nie mogło zabraknąć elementów związanych z wytopem żelaza. A wiec mamy wygrzewaną dymarkę, czyli piec kotlinkowy, są opowieści o procesie wytopu żelaza. Dodatkowo mamy pokaz garncarstwa, toczenia na kole, prezentacją wyrobów garncarskich. Mamy też stoisko ze szkłem starożytnym. Jest z nami osoba, która opowiada o ziołolecznictwie – wymienia.

Taki sam program wydarzenia będzie w niedzielę, a program kolejnych trzech dni będzie skromniejszy o pokazy Stowarzyszenia Hellas et Roma.

Dyrektor Włodzimierz Szczałuba zaznacza, że trwający piknik jest zapowiedzią tegorocznych dymarek – najstarszej imprezy w regionie, która odbędzie się w tym roku w dniach 11-13 sierpnia.

W Nowej Słupi można skosztować kuchni sprzed 2 tysięcy lat [PROGRAM]29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi
29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi
29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi
Historię świętokrzyskiego żelaza odkryją kolejne grupy zwiedzających29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi

Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników (Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi) – program:

29 kwietnia, sobota

10.00 – 18.00 – Smaki i potrawy starożytnych hutników
Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu

• Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna ze słoniną, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa
• Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?

10.00 – 18.00 – Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego. Wygrzewanie kotlinki
10.00 – 18.00 – Budowa mielerza do wypału węgla drzewnego w niedzielę
10.00 – 18.00 – Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
10.00 – 18.00 – Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
10.00 – 18.00 – Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji

Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
KGW Paprotki i regionalne potrawy

30 kwietnia, niedziela

10.00 – 18.00 – Smaki i potrawy starożytnych hutników
Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu

• Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa
• Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?

10.00 – 18.00 – Starożytny proces wytopu żelaza w piecu dymarskim
17.00 – Rozbicie pieca dymarskiego i wstępna obróbka kowalska łupki żelaznej
10.00 – 18.00 – Wypał węgla drzewnego w mielerzu
10.00 – 18.00 – Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
10.00 – 18.00 – Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
10.00 – 18.00 – Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji

Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
KGW Paprotki i regionalne potrawy

1 i 2 maja, poniedziałek i wtorek

10.00 – 18.00

Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji

3 maja, środa

10.00 – 18.00

Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
Prażak – obróbka cieplna rudy

Bilet wstępu 15 zł, ważny na wszystkie dni Majówki


INFORMATOR KULTURALNY

Tagi: Majówka w Starożytnej OsadzieWiesława WójcikWłodzimierz SzczałubaStowarzyszenie Hellas et RomaNowa SłupiaMuzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego

CZYTAJ RÓWNIEŻ

14.08.2021. Nowa Słupia. 54. Dymarki Świętokrzyskie / Jarosław Kubalski / Radio Kielce

Nowe oblicze Dymarek Świętokrzyskich

2025-05-12
Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Szkoła w Rudkach doczeka się hali sportowej

2025-04-20
Wzmożona aktywność wilków w gminie Nowa Słupia

Wzmożona aktywność wilków w gminie Nowa Słupia

2025-04-18
„Bus za złotówkę” rusza na trasę

„Bus za złotówkę” rusza na trasę

2025-03-31
Po raz 10. wyruszą nocą na Święty Krzyż

Po raz 10. wyruszą nocą na Święty Krzyż

2025-03-23
Najpiękniejsze pieśni pokutne i pasyjne zabrzmiały na Świętym Krzyżu
ZDJĘCIA

Najpiękniejsze pieśni pokutne i pasyjne zabrzmiały na Świętym Krzyżu

2025-03-23
Historię świętokrzyskiego żelaza odkryją kolejne grupy zwiedzających

Historię świętokrzyskiego żelaza odkryją kolejne grupy zwiedzających

2025-03-17
Bezrobotni i pracodawcy dowiedzą się, jak uzyskać pomoc

Bezrobocie spada, urzędnicy zamykają punkty konsultacyjne

2025-03-13
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Artur Gierada: Rafał Trzaskowski chce pokazać, że będzie Polaków jednoczył

Ósmoklasiści zaczynają egzaminy

Milionowe inwestycje w Wojewódzkim Dom Kultury

Belgia kupi kilkaset zestawów Piorun ze skarżyskiego MESKO

Przyszli lekarze będą edukować na temat wirusa HIV

Podróż z książką i „Pieguskiem”

Rodziny zastępcze poszukiwane. PCPR ruszyło z kampanią „Podaruj miłość, podaruj dom”

Coraz młodsze dzieci piją alkohol i zażywają narkotyki

Poradnik Wyborczy – jak oddać ważny głos w wyborach prezydenckich?

Nowe oblicze Dymarek Świętokrzyskich

folkradio.pl
podcasty.radiokielce.pl/

KULTURA

Podróż z książką i „Pieguskiem”

Bibliotekarki będą rozdawać w autobusie darmowe książki

Organizatorzy Off Fashion kompletują ekipę

Ameryka pełna kontrastów. Fotograficzna podróż Anny Skowron w sandomierskim muzeum

Ewa Robak: dyrygowanie jest formą tańca

Mnóstwo atrakcji podczas Dni Ostrowca. Wystąpią znani artyści

Mistrz Warpechowski na wystawie w sandomierskim zamku

Modelki i modele na Off Fashion poszukiwani

Gdzie jest świadek śmierci?

„Matka matek płaczących” – poruszający koncert w WDK

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.