sobota, 10 czerwca 2023
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSTKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • BARLINEK INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI KULTURALNE
    • INFORMATOR KULTURALNY
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FESTIWAL JAWOR
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • POLACY RATUJĄCY ŻYDÓW
    • PROJEKT PRACA
    • PROJEKT PRACA UKRAINA
    • MIESZKANIE DLA UKRAINY
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • KIELECKI KONCERT ŻYCZEŃ
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • REGULAMINY I RODO
      • WARUNKI KORZYSTANIA
      • REGULAMINY KONKURSÓW
      • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
      • KLAUZULA REKRUTACYJNA
      • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • ABONAMENT RTV
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSTKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • BARLINEK INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI KULTURALNE
    • INFORMATOR KULTURALNY
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FESTIWAL JAWOR
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • POLACY RATUJĄCY ŻYDÓW
    • PROJEKT PRACA
    • PROJEKT PRACA UKRAINA
    • MIESZKANIE DLA UKRAINY
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • KIELECKI KONCERT ŻYCZEŃ
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • REGULAMINY I RODO
      • WARUNKI KORZYSTANIA
      • REGULAMINY KONKURSÓW
      • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
      • KLAUZULA REKRUTACYJNA
      • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • ABONAMENT RTV
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

W Nowej Słupi można skosztować kuchni sprzed 2 tysięcy lat [PROGRAM]

Dorota Klusek
2023-04-29 15:00
A A
W Nowej Słupi można skosztować kuchni sprzed 2 tysięcy lat [PROGRAM]

29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmailKod QR

Czym żywili się barbarzyńcy, a jakie potrawy królowały na stołach starożytnych Rzymian? W Nowej Słupi, przy Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego odbywa się Majówka w Starożytnej Osadzie, na której można poznać odpowiedzi na te pytania, a przy okazji skosztować potraw sprzed 2 tys. lat.

Kasza jaglana z owocami, miodem, miętą, a do tego stokrotki i kwiat bratka – takie zestawienie nie powinno dziwić – mówi Wiesława Wójcik, która prowadzi pokazy.

Czytaj również

Co będzie się działo w długi weekend?

Co będzie się działo w długi weekend?

2023-06-06
Trzy rajdy na początek sezonu turystycznego

Trzy rajdy na początek sezonu turystycznego

2023-06-02

– Są dowody na to, że wrzucano do potraw kwiaty stokrotki, liście lipy, klonu, rukiew wodną, rdest wężownik – to były rośliny najczęściej dodawane wczesną wiosną. To był przednówek dla tych ludów, kiedy kończyły się zapasy i tego jedzenia brakowało. Kiedy więc z ziemi wychodziły pierwsze rośliny, albo na drzewach pojawiały się pierwsze pączki, to czerpano z tego. Ten dodatek może nie dawał dużo kalorii, ale na pewno było to uzupełnienie minerałów i witamin po zimie – wyjaśnia.

Oczywiście jadano wówczas także mięso, które konserwowano poprzez suszenie, po uprzednim przyprawieniu ziołami. Sięgano także po zboża. Jak zaznacza Wiesława Wójcik, wtedy uprawiano już wszystkie zboża, które dziś znamy.

– Najczęściej to była kasza, tzw. krupy, czyli kasza jęczmienna, albo jagły czyli kasza jaglana. Robiono już coś w rodzaju chleba. To ciasto  było podobne do tego, które my dziś znamy, ale nie formowano bochenków, ale placki, które pieczono w glinianych, kopułowatych piecach, albo wprost na nagrzanych kamieniach w ognisku – tłumaczy.

Do kuchni starożytnych Rzymian zaprosili z kolei członkowie Stowarzyszenia Hellas et Roma z Lublina. Lucius Tullius Cactus wyjaśnia, że podstawią było to, co można było znaleźć w basenie Morza Śródziemnego.

– Różnego rodzaju ryby. Tam gdzie Rzymianie,  były też oczywiście oliwa, oliwki i słynna przyprawa garum ze sfermentowanych ryb, która była eksportowana wszędzie tam, gdzie tylko pojawili się Rzymianie. Jeśli chcielibyśmy zestawić kuchnię rzymską z barbarzyńską, to myślę, że takim limesem, a więc granicą byłby tłuszcz. Rzymianie to oliwa z oliwek, a barbarzyńcy to tłuszcze odzwierzęce. Wynikało to tez ze specyfiki terenu, który zamieszkiwały te ludy – wskazuje.

Zaznacza, że o specyfice obu kuchni można wiele mówić.

Sobotnie spotkanie rozpoczęło Majówkę w Starożytnej Osadzie, które, jak informuje Włodzimierz Szczałuba, dyrektor Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego w Nowej Słupi, odbywa się pod hasłem: smaki i potrawy starożytnych hutników.

– Dzisiaj dominuje u nas kuchnia. Oczywiście nie mogło zabraknąć elementów związanych z wytopem żelaza. A wiec mamy wygrzewaną dymarkę, czyli piec kotlinkowy, są opowieści o procesie wytopu żelaza. Dodatkowo mamy pokaz garncarstwa, toczenia na kole, prezentacją wyrobów garncarskich. Mamy też stoisko ze szkłem starożytnym. Jest z nami osoba, która opowiada o ziołolecznictwie – wymienia.

Taki sam program wydarzenia będzie w niedzielę, a program kolejnych trzech dni będzie skromniejszy o pokazy Stowarzyszenia Hellas et Roma.

Dyrektor Włodzimierz Szczałuba zaznacza, że trwający piknik jest zapowiedzią tegorocznych dymarek – najstarszej imprezy w regionie, która odbędzie się w tym roku w dniach 11-13 sierpnia.

W Nowej Słupi można skosztować kuchni sprzed 2 tysięcy lat [PROGRAM]29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi
29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi
29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi
29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie - Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi29.04.2023. Nowa Słupia. Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników / Fot. Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi

Majówka w Starożytnej Osadzie – Smaki i potrawy starożytnych hutników (Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego im. Mieczysława Radwana w Nowej Słupi) – program:

29 kwietnia, sobota

10.00 – 18.00 – Smaki i potrawy starożytnych hutników
Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu

• Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna ze słoniną, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa
• Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?

10.00 – 18.00 – Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego. Wygrzewanie kotlinki
10.00 – 18.00 – Budowa mielerza do wypału węgla drzewnego w niedzielę
10.00 – 18.00 – Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
10.00 – 18.00 – Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
10.00 – 18.00 – Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji

Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
KGW Paprotki i regionalne potrawy

30 kwietnia, niedziela

10.00 – 18.00 – Smaki i potrawy starożytnych hutników
Tajemnice smaków i aromatów, które podbiły serca ludzi tysiące lat temu

• Kuchnia barbarzyńska – potrawy gotowane w glinianych garnkach podawane na korze drzew: kasza orkiszowa z grzybami, kasza jęczmienna, kasza jaglana z owocami, miodem i miętą, soczewica z czosnkiem niedźwiedzim, liśćmi buka, klonu i pokrzywy, podpłomyki i pieczone mięso. Do picia kawa orkiszowa
• Specjały kuchni rzymskiej: jak smakowały ciastka figowe, omlet ma miodzie i pieprzu, mięso z rusztu, jak pachniało garum?

10.00 – 18.00 – Starożytny proces wytopu żelaza w piecu dymarskim
17.00 – Rozbicie pieca dymarskiego i wstępna obróbka kowalska łupki żelaznej
10.00 – 18.00 – Wypał węgla drzewnego w mielerzu
10.00 – 18.00 – Garncarstwo przeworskie – pokaz toczenia na kole
10.00 – 18.00 – Wieszczka wandalska i wywar z kociołka
10.00 – 18.00 – Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji

Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
KGW Paprotki i regionalne potrawy

1 i 2 maja, poniedziałek i wtorek

10.00 – 18.00

Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
Szkło starożytne. Pokaz tradycyjnej techniki produkcji

3 maja, środa

10.00 – 18.00

Stanowisko hutnicze i kowalskie. Przygotowywanie wsadu do pieca dymarskiego.
Rytualne rozpalanie ognia za pomocą świdra ogniowego z udziałem zwiedzających
Wydobycie rudy z szybu górniczego za pomocą wyciągu
Rzut do celu antyczną bronią dystansową: pilum i włócznią
Prażak – obróbka cieplna rudy

Bilet wstępu 15 zł, ważny na wszystkie dni Majówki


INFORMATOR KULTURALNY

Tagi: Stowarzyszenie Hellas et RomaNowa SłupiaMuzeum Starożytnego Hutnictwa ŚwiętokrzyskiegoMajówka w Starożytnej OsadzieWiesława WójcikWłodzimierz Szczałuba

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Co będzie się działo w długi weekend?
INFORMATOR

Co będzie się działo w długi weekend?

2023-06-06
Trzy rajdy na początek sezonu turystycznego

Trzy rajdy na początek sezonu turystycznego

2023-06-02
01.06.2023. Dębniak. Mieszkańcy miejscowości po kilkunastu latach oczekiwań będą mieli nową drogę / Fot. Marcin Marszałek - Radio Kielce

Wielomilionowa inwestycja poprawi jakość życia mieszkańców Dębniaka

2023-06-01
Majówka z posłem

Majówka z posłem

2023-05-30
Świętokrzyscy strażacy obchodzą swoje święto
ZDJĘCIA

Nowy samochód gaśniczy dla strażaków-ochotników z Sosnówki

2023-04-30
22.04.2023. Skały w gminie Nowa Słupia. Sprzątanie śmieci w ramach Światowego Dnia Ziemi. / Fot. Anna Głąb - Radio Kielce
ZDJĘCIA

Wielkie sprzątanie połączone z integracją

2023-04-22
Tragedia na drodze. Zderzenie dwóch samochodów

Tragedia na drodze. Zderzenie dwóch samochodów

2023-04-18
08.04.2023. Nowa Słupia. Park Dziedzictwa Gór Świętokrzyskich „Łysa Góra” / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce
ZDJĘCIA

Świętokrzyskie legendy tu ożyją i będą miały swoje miejsce

2023-04-09

REGION

Mieszkańcy czekali na ten chodnik wiele lat

Miłośnicy staroci kolejny raz spotkali się w Kielcach

Bantengi jawajskie – najrzadsze krowy na świecie

Nowe atrakcje RCNT, a wśród nich interaktywny robot

Mimo opadów deszczu w świętokrzyskich lasach wciąż sucho

W Rytwianach zadbają o utrwalenie kultury ludowej

Sałata – dobra na stres, odchudzanie i nie tylko

Festyn „Zdrowa Rodzina – Zdrowe Dziecko” w Micigoździe

Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy zaprasza na piknik

Burze, deszcz i grad. Meteorolodzy ostrzegają

KULTURA

W Rytwianach zadbają o utrwalenie kultury ludowej

Teatr im. Stefana Żeromskiego gra na Islandii

Koncert zespołu Maryland w Radio Kielce [OGLĄDAJ]

Tomek Banaś będzie miał nowe zajęcie

Koncert zespołu Maryland w Radiu Kielce

Bogactwo tematów i różnorodność technik

Radio Kielce zaprasza na „Jawor – u źródeł kultury 2023”

Mozaika kultur, dar serca, przejaw patriotyzmu

Na placu budowy „Kubusia” prace postępują

Muzeum w Sandomierzu ma wicedyrektora

logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radio.kielce.pl

Obserwuj nasze profile:

  • KONTAKT
  • RAMÓWKA
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • STUDIO GRAM
  • BIP
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • REGULAMIN KONKURSÓW
  • WARUNKI KORZYSTANIA
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2023.
g-news logo

Brak wyników
Pokaż wszystko
  • PLAYER – SŁUCHAJ RADIA
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • BARLINEK INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • WIADOMOŚCI KULTURALNE
    • INFORMATOR KULTURALNY
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • POGODA
  • KARTKA Z KALENDARZA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FESTIWAL JAWOR
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • PROJEKT PRACA UKRAINA
    • MIESZKANIE DLA UKRAINY
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • KIELECKI KONCERT ŻYCZEŃ
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • KLAUZULA REKRUTACYJNA
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • ABONAMENT RTV
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.