Kociołek, czyli jednogarnkowe danie z warzyw z dodatkiem kiełbasy – takie wyzwanie postawiły sobie w sobotę (20 maja) uczestniczki warsztatów kulinarnych w Dworku Koćmierzów Sandomierskiego Centrum Kultury.
Zajęcia zdominowały tym razem panie, zainteresowane zgłębieniem tajemnicy przygotowania smacznego kociołka.
Danuta Podraza, instruktorka kulinarna powiedziała, że to danie można wykonać w sytuacji, gdy np. zostały w domu kawałki wędlin, czy mięsa po jakimś przyjęciu, albo po grillu. Wtedy wystarczy wszystko pokroić na kawałki i wymieszać z warzywami pokrojonymi w półksiężyce. W skład tej mieszanki wchodzą: ziemniaki, marchewka, pietruszka, młoda kapusta, cebula, papryka i grzyby (mogą być pieczarki).
Wszystkie składniki trzeba wymieszać i włożyć do kociołka lub szybkowaru, którego dno i boki wykłada się plastrami boczku. Wystarczy zalać to niewielką ilością wody, dodać kostki rosołowe, można również dołożyć trochę sosu pomidorowego.
Barbara Paterek, jedna z uczestniczek warsztatów kulinarnych powiedziała, że takie danie robi po raz pierwszy i z pewnością powtórzy to w domu, ponieważ posiada odpowiednie naczynie, a przede wszystkim dlatego, że przypadło jej do gustu. Jej zdaniem, kociołek nadaje się do podania w każdych okolicznościach.
Barbara Kochanowska także po raz pierwszy zetknęła się z takim dniem. Mówiła, że jest bardzo zadowolona z tych warsztatów, ponieważ poszerzyła swój repertuar kuchenny. Dodała, że chętnie tu przychodzi, ponieważ panuje bardzo miła atmosfera, poznała nowe koleżanki.
Kolejne warsztaty kulinarne w Dworku Koćmierzów odbędą się za dwa tygodnie. Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc, obowiązują wcześniejsze zapisy.