Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Chłodnik z kalafiora z oliwą dyniową
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior około 60 dkg
- 1 litr mleka migdałowego (opcjonalnie mleko kokosowe lub sojowe)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 listki kafiru (limonki)
- 1 gałązka trawy cytrynowej
- 20 dkg kwaśnych jabłek
- 2 niewielkie szalotki
- 10 dkg margaryny roślinnej (może być masło roślinne)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kalafior dokładnie myjemy, posypujemy cukrem i przekładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (do złotego koloru).
Szalotkę i jabłka kroimy i dusimy na margarynie. Gdy są miękkie zalewamy mlekiem, dodajemy kalafiora, trawę cytrynową, liście kafiru i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy liście kafiru i trawę cytrynową. Całość dokładnie blendujemy.
Tak przygotowaną zupę chłodzimy. Podajemy skropioną oliwą z dyni. Jako dodatek podajemy grzanki.