Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Barszcz ukraiński
SKŁADNIKI:
0,5 polędwiczki wieprzowej
Olej rzepakowy
Buraki ugotowane 0,5 kg
Ziemniaki 0,5 kg
Mała główka kapusty białej
Mały słoik koncentratu pomidorowego
Cukier
Barszcz koncentrat w butelce „Krakus”
Śmietana 30% mały pojemnik
Fasola biała w puszce 2 szt
Ocet w butelce
Główka czosnku
Pęczek pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę czyścimy z błon, marynujemy, w przyprawach takich jak sól, pieprz, papryka wędzona, a następnie zalewamy całość odrobiną oleju rzepakowego i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Ścinki wcześniej ściągnięte z mięsa, przesmażamy z małą ilością oleju, i masła do momentu kiedy odda nam swój smak.
Dodajemy wcześniej umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, ząbki czosnku, oraz wypłukaną i obgotowaną białą fasole.
Całoś zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.
Na osobnej patelni przesmażamy naszą zamarynowaną, i pokrojoną w kostkę polędwiczkę wieprzową, i zsiekaną w drobne piórka kapustę kapustę białą. Dodajemy do wywaru. Na tej samej patelni, przesmażamy przecier pomidorowy, z cukrem, i zalewamy go kwasem buraczanym.
Gdy wszystko się już razem ze sobą połączy, wszystko wykańczamy, słodką śmietanką, i zsiekaną pietruszką.
Kulisz z kaszy gryczanej
SKŁADNIKI:
Kasza gryczana 1 kg
Sól
Pieprz
Słonina 200g
Boczek wędzony 250 g
Podgrzybek kostka 1 kg
Czosnek główka
Cebula biała 4 szt
PRZYGOTOWANIE:
Kasze płuczemy i wsypujemy do garnka, z olejem. Dodajemy sól i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu.
Na patelni wytapiany ślinienie, pokrojoną w drobną kostkę, oraz smażymy boczek, z odrobiną masła, soli i pieprzu.
Na samym końcu dodajemy zsiekaną cebule i czosnek, i całość dodajemy do ostudzonej i dobrze ugotowanej kaszy.
Całość dokładnie mieszamy, i formujemy kulki, poczuł układamy na talerzu i przystrajamy kwiatami pietruszki.