Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Polędwiczka wieprzowa w bekonie z sosem musztardowo-miodowym
SKŁADNIKI:
- polędwiczka wieprzowa 15 dkg
- boczek wędzony ( nie parzony) 3 plastry
- pieprz
- sól
- papryka wędzona
- czosnek mielony
- papryczka chilli
- czosnek 1 ząbek
- olej 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- musztarda delikatesowa 1 łyzka
- miód 1 łyżka
- śmietana 30 proc. – 100 ml
- mix sałat
- pomidor 1 szt.
- ogórek świeży 1 szt.
- koperek
- szczypiorek
- woda z ogórków konserwowych 100 ml
- czerwona papryka( około 10 gr.)
- cukier puder-1 płaska łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę czyścimy z błon, myjemy i kroimy na 3 równe części. Następnie mięso marynujemy w suchych przyprawach ( pieprz, sól, papryka wędzona i czosnek) i odstawiamy na około 6 godzin.
Po tym czasie polędwiczki owijamy plastrami boczku i spinamy wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut i pieczemy w temperaturze 160 stopni.
Sos : łączymy masło, olej, musztardę i miód. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli i śmietankę 30. Dokładnie mieszamy.
Sos winegret: wodę z ogórków konserwowych mieszamy z drobno posiekaną czerwoną papryką , koperkiem, szczypiorkiem, solą , pieprzem i cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy i takim sosem polewamy mix sałat. Na wierzch dajemy ogórka pokrojonego w paski i pomidorki pokrojone w cząstki.
Smacznego!