Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Letni tort biszkoptowy
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
Jajka 4 szt.
Mąka 4 łyżki
Cukier 4 łyżki
Kakao 2 łyżki
Syrop:
Woda 1 szklanka
Cukier 50 gr
Sok z cytryny
Masa:
Śmietanka 36% 1 litr
Cukier 1 łyżka ( opcjonalnie)
Puree z mango 200 gr.
Puree z malin 150 gr.
świeże owoce, mięta i prażone migdały do dekoracji
Sposób wykonania:
Biszkopt – całe jajka ubijamy z cukrem na gładką, sztywną masę. Dodajemy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Smarujemy tortownicę (28 cm) masłem posypujemy mąką lub bułką tartą i do tak przygotowanego naczynia przelewamy masę biszkoptową. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzimy i przecinamy na 3 płaty.
Masa-Śmietankę ubijamy z cukrem ( opcjonalnie można dodać łyżkę rozpuszczonej żelatyny).
Gotową masę dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy puree z mango, do drugiej puree z malin a trzecia pozostaje czysta.
Płaty ciasta przekładamy masą. Na wierzch tortu dajemy białą masę śmietanowa i dekorujemy owocami, miętą oraz prażonymi migdałami.
Smacznego!