Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Chłodnik ogórkowy z granitą arbuzową i oliwą szczypiorkową
Składniki:
Ogórek świeży 1 szt.
Ogórek kiszony 1 szt.
Rzodkiewka 5 szt.
Szczypiorek
Koperek
Arbuz
Czosnek 2 ząbki
Maślanka 1 litr
Majonez 2 łyżki
Olej rzepakowy
Sól i pieprz
Sposób wykonania:
Chłodnik – Świeżego ogórka, rzodkiewkę i czosnek ścieramy na tarce. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Siekamy koperek i szczypiorek.
Maślankę mieszamy z majonezem. Do maślanki dodajemy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem z solą.
Granita arbuzowa – Arbuza kroimy na kawałki i pozbywamy się pestek. Następnie dokładnie go blendujemy. Gotową masę przekładamy do pojemnika i mrozimy. Zmrożonego arbuza ścieramy bezpośrednio na chłodnik.
Oliwa szczypiorkowa- Szczypiorek kroimy a następnie blendujemy go razem z dobrej jaskości olejem rzepakowym. Całość przecedzamy przez sito, by był klarowny. Polewamy nim chłodnik.
Smacznego!