Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Chłodnik litewski z pieczonymi ziemniakami
Składniki (na 10 porcji):
Botwina 2pęczki
Bulion warzywny 1l
Koperek 1pęczek
Szczypiorek 1pęczek
Ogórek świeży 4szt
Rzodkiewka 1pęczki
Maślanka 700ml
Jogurt naturalny 500ml
Sok z cytryny 1szt
Jajka 10szt
Masło klarowane 50g
Szczaw 1pęczek
Młode ziemniaki 2kg
Sól, cukier
Sposób wykonania:
Buraki kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze warzywnym do miękkości, dodajemy łodygi i liście i odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewkę ścieramy na tarce grube oczka, koperek i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w łupinie do miękkości, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle klarowanym. Układamy na wierzchu chłodnika. Ozdabiamy gałązkami świeżego koperku.
Smacznego!