Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Ciasto ucierane na mące z pszenicy okrągłoziarnowej – pełny przemiał z jabłkami i gruszkami
Składniki:
Mąka z pszenicy okrągłoziarnowej pełny przemiał 0,25 kg
Masło 0,16 kg
Cukier puder 0,16 kg
Jajka 4-5 szt. w zależności od wielkości
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cukier waniliowy 1 łyżeczka
Szczypta soli
Jabłko 2 szt
Gruszka 2 sztuki
Wykonanie:
Aby ciasto wyszło nam idealne, musimy zwrócić uwagę na to, by wszystkie składniki miały taką samą temperaturę-pokojową.
Masło ucieramy na puch wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku ucierając dalej. Do powstałej masy dodajemy resztę sypkich składników i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy naprzemiennie, pokrojone w grubsze cząstki jabłka i gruszki. Tu doskonale sprawdzi się jabłko Szara Reneta lub Bankroft, które są twardym i kwaskowym jabłkiem przeznaczonym do wypieków. W przypadku gruszki użyłem twardej Konferencji. Jabłka i gruszki – jak ktoś lubi, można delikatnie obsypać cynamonem. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40-45 minut. Ciasto schłodzić i obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!