Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Kaczka z kopytkami , konfiturą wiśniową, sosem demi glace i jarmużem
Składniki:
Pierś z kaczki 2 szt.
Mrożone drylowane wiśnie 25 dkg.
Czerwone wino ( wytrawne lub półwytrawne)
Cukier 2-3 łyżeczki
Ziemniaki 0,5 kg
Jajko 1 szt.
Mąka ziemniaczana 75 gr.
Mąka pszenna 20-30 gr.
Masło
Jarmuż
Czosnek -kilka ząbków
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Wykonanie:
Kaczka-pierś z kaczki myjemy i nacinamy od strony skóry. Smażymy od zimnej patelni skóra do dołu przez około 5 minut aż do wytopienia tłuszczu. Po tym czasie odwracamy i jeszcze chwilę przesmażamy. Przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową kaczkę wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową, by odpoczęła.
Sos-na patelni, na której smażyliśmy kaczkę wylewamy czerwone wino ( wykorzystujemy tłuszcz po smażeniu kaczki), dodajemy zmrożone masło i redukujemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kopytka-ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól i dokładnie zagniatamy. Formujemy drobne kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia.
Jarmuż-oczyszczamy z grubych łodyg, czosnek kroimy w plastry. Wszystko smażymy na oliwie z masłem. Następnie podlewamy wodą, solimy, pieprzymy i dusimy do miękkości.
Konfitura wiśniowa- do gotującego się czerwonego wina dodajemy 2 garście mrożonych , drylowanych wiśni i cukier do smaku. Gotujemy i lekko redukujemy. Następnie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą i zagęszczamy nią naszą konfiturę.
Smacznego!