niedziela, 18 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Kaczka z kopytkami, konfiturą wiśniową, sosem demi glace i jarmużem

Magdalena Sitek
2023-07-12 11:05
A A

Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

Kaczka z kopytkami, konfiturą wiśniową, sosem demi glace i jarmużem - Radio Kielce
Fot. Konrad Stokowiec

Kaczka z kopytkami , konfiturą wiśniową, sosem demi glace i jarmużem

Składniki:

Pierś z kaczki 2 szt.

Mrożone drylowane wiśnie 25 dkg.

Czerwone wino ( wytrawne lub półwytrawne)

Cukier 2-3 łyżeczki

Ziemniaki 0,5 kg

Jajko 1 szt.

Mąka ziemniaczana 75 gr.

Mąka pszenna 20-30 gr.

Masło

Jarmuż

Czosnek -kilka ząbków

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Wykonanie:

Kaczka-pierś z kaczki myjemy i nacinamy od strony skóry. Smażymy od zimnej patelni skóra do dołu przez około 5 minut aż do wytopienia tłuszczu. Po tym czasie odwracamy i jeszcze chwilę przesmażamy. Przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową kaczkę wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową, by odpoczęła.

Sos-na patelni, na której smażyliśmy kaczkę wylewamy czerwone wino ( wykorzystujemy tłuszcz po smażeniu kaczki), dodajemy zmrożone masło i redukujemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kopytka-ziemniaki gotujemy, przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, sól i dokładnie zagniatamy.  Formujemy drobne kopytka. Gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia.

Jarmuż-oczyszczamy z grubych łodyg, czosnek kroimy w plastry. Wszystko smażymy na oliwie z masłem. Następnie podlewamy wodą, solimy, pieprzymy i dusimy do miękkości.

Konfitura wiśniowa- do gotującego się czerwonego wina dodajemy 2 garście mrożonych , drylowanych wiśni i cukier do smaku. Gotujemy i lekko redukujemy. Następnie rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą i zagęszczamy nią naszą konfiturę.

Smacznego!

Autor: Konrad Stokowiec

wakacyjny przepis dnia


MATEJKOWSKIE PONIEDZIAŁKI

BILARDOWE WTORKI Z RADIEM KIELCE

TAJEMNICE BIBLIOTEK

CZWARTEK ODKRYWCÓW – MIKOŁAJ KOPERNIK

FILMOWE PIĄTKI


ZOOM NA WIEŚ

Tagi: PIŃCZÓWKOŃSKIEWŁOSZCZOWABUSKO-ZDRÓJOPATÓWSTASZÓWKIELCEwakacjeSANDOMIERZStacja wakacjeSKARŻYSKO-KAMIENNAwakacje 2023STARACHOWICEWAKACYJNY PRZEPIS DNIAKAZIMIERZA WIELKAOSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKIJĘDRZEJÓW
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Wybory prezydenta Polski 2025

Samolot MiG-21PF jedną z atrakcji kieleckiej Nocy Muzeów

Wiersze w zamkowych korytarzach i „Dzieła utracone”

Ojciec Tytus Piłat upamiętniony w Sandomierzu

To nie pył znad Sahary

Szkoła leśna w Zagnańsku zorganizowała dzień otwarty

Busko-Zdrój rozbrzmiewa muzyką ludową

Stęchlizna, brudne materace i nieznany kierunek. Do Końskich przyjedzie Escape Truck

Ostrowczanie mogą zgłaszać obywatelskie projekty. Zostały ostatnie dni

Piknik historyczny upamiętnił żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.