Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.
Składniki:
Ser kozi z pleśnią 250 gr.
Mąka
Jajko
Sezam
Mix sałat
Marchewka 1 sztuka
Sos winegret
Olej
Maliny 250 gr.
Sól pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Ser kroimy w plastry szerokości około 2 centymetrów. Każdy krążek obtaczamy w mące, a następnie w sezamie. Ważne, by ser był obtoczony sezamem także po bokach. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy ser, aż osiągnie złoty kolor.
Maliny przesmażamy na patelni, dodajemy do nich cukier puder (tak dużo, jak lubimy) i jeszcze chwilę przesmażamy. Następnie przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek.
Mix sałat wykładamy na miskę. Na wierzch ścieramy marchewkę, tworząc cienkie wąsy. Całość polewamy sosem winegret.
Smacznego!