Pierogi z kapustą kiszoną i kaszanką przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Żurawianki” z gminy Obrazów zdobyły główną nagrodę, czyli Srebrną Chochlę podczas konkursu kulinarnego pn. ,,Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”, który odbył się na dziedzińcu Muzeum Zamkowego w Sandomierzu.
Głównym motywem w tym roku była kiszona kapusta. Rywalizowało siedem reprezentacji gmin, które oprócz dań konkursowych, przywiozły ze sobą także inne potrawy, przeznaczone do degustacji.
Wśród dań konkursowych była także m.in. kapusta z żeberkiem zapiekana w piecu pod kołderką chleba, kapuśniak z kaszą gryczaną oraz kotlety z kapusty kiszonej. Komisji konkursowej przewodniczył Mateusz Gessler.
Zuzanna Sieradzka, główna twórczyni zwycięskiego dania powiedziała, że ta potrawa wykonywana była od dawna w jej rodzinnym domu, więc na pewno jest tradycyjna. Sekret tego dania tkwi w dobrze przyrządzonej kapuście, która musi być delikatna oraz w miękkim, smacznym cieście pierogowym.
Zmagania reprezentacji gmin obserwował poseł Marek Kwitek, który podkreślił, że widoczny jest powrót do dań prostych, tradycyjnych, a przy tym zdrowych.
– Ma to duże znaczenie dla naszego dziedzictwa kulturowego, ale również może wpływać na rozwój turystyki, ponieważ wyjazdy kulinarne są teraz coraz bardziej popularne – mówił.
Wioletta Maruszczak, przewodnicząca KGW Nowy Kamień w gminie Dwikozy stwierdziła, że takie konkursy są potrzebne, ponieważ można przypomnieć sobie dawne przepisy, wymienić doświadczenia. Jednak najważniejsza jest tradycja, którą trzeba przekazywać kolejnym pokoleniom, a to jest jeden ze sposobów.
Mieszkańcy Sandomierza oraz turyści bardzo chętnie degustowali wszystkie potrawy serwowane przez gminy. Podkreślano bogactwo i różnorodność smaków. Konkurs kulinarny odbył się po raz 20. Towarzyszyły mu występy artystyczne zespołów ludowych.