Na ostatnią w tym roku imprezę plenerową zaprasza dziś (15 października) Park Etnograficzny w Tokarni. Tegoroczny sezon w skansenie zakończą „Smaki gęsiny”. Udział w wydarzeniu zapowiedziało ponad 100 wystawców.
Beata Ryń, rzecznik Muzeum Wsi Kieleckiej informuje, że będzie to okazja do skosztowania potraw z gęsi.
– To za sprawą pań z kół gospodyń wiejskich, które najpierw wezmą udział w konkursie kulinarnym, a później te pyszne kąski przez nie przygotowane będą serwowały na swoich stoiskach. Niektóre koła przygotowują specjalne potrawy z gęsiny. Będzie można spróbować np. pierogów z gęsiną, które przygotują Korytniczanki, a w kuchni polowej będą dostępne gęsie pipki, mówi Beata Ryń.
W skansenie przygotowano także zabawę taneczną.
– To z kolei za sprawą znakomitych zespołów ludowych, które nas odwiedzą. Będą to Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Zespół Kumosie, Zespół Piekoszowianie oraz Kapela Świętokrzyska, wylicza Beata Ryń.
Podczas imprezy obejrzeć będzie można również pokaz darcia pierza oraz kręcenia powrozów.
„Smaki gęsiny” w Parku Etnograficznym w Tokarni rozpoczną się o 11.00 i potrwają do 16.00.