W piątek, 13 października w programie „Smacznego weekendu” gotowaliśmy z kucharzem Arturem Drabikiem oraz Wojciechem Olszewskim.
Składniki:
Risotto: (4 porcje)
Ryż arborio 0,5 kg
Cebula szalotka 2 szt.
Bulion drobiowy około 0,5 l
Szafran 1 opakowanie
Białe wytrawne wino 0,5 l
Łosos 0,6 kg
Oliwa z oliwek 3 łyzki
Masło 2-3 łyżki
Parmezan do posypania
Pieprz cytrynowy
Racuchy: (4 porcje)
Mąka 1 szklanka
Drożdże w proszku 5 gram
Śmietana 18proc. 3-4 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cukier waniliowy 2 łyżeczki
Jajka 3 szt.
Cukier 2 łyżeczki
Cynamon 1 łyżeczka
Miód 3 łyżki
Śliwki 0,5 kg
Sposób wykonania:
Risotto: Szalotkę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwa i przesmażamy szalotkę. Gdy się zeszkli wsypujemy ryż i kilka minut przesmażamy mieszając , by nie przywarł do patelni. Po kilku minutach dodajemy bulion. Cały czas mieszamy, dodając co kilka chwil resztę bulionu. Dodajemy ½ opakowania szafranu i mieszamy. Gdy ryż jest al dente podlewamy winem. Po odparowaniu wina dodajemy schłodzone masło. Cały czas intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy pozostały szafran i parmezan, mieszamy i gotowe.
Łososia czyścimy, kroimy na porcje i marynujemy w oliwie z pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy łososia.
Rybę podajemy na risotto.
Racuchy: Śmietanę i jajka mieszamy w misce na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Dokładnie mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawać mąkę. Mieszamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Śliwki myjemy , kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Na patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem i karmelizujemy śliwki. Na koniec dodajemy miód i jeszcze chwilę przysmażamy.
Racuchy podajemy udekorowane śliwkami.
Smacznego!