Jak ciekawie wykorzystać ziemniaki w kuchni? Mogli przekonać się uczestnicy warsztatów kulinarnych w Dworku Koćmierzów w Sandomierzu. W ramach zajęć powstały gofry ziemniaczane, do których dodatkiem był sos z piersi kurczaka i sałata.
Instruktorka Danuta Podraza podkreśla, że gofry ziemniaczane to świetne rozwiązanie, gdy dziecko nie lubi jeść ziemniaków, które wbrew wielu mitom są bardzo zdrowe. Gofrownica sprawia, że to danie wydaje się im bardziej atrakcyjne i kojarzy się z tradycyjnymi goframi. – Gdy spróbują chociaż kawałek, chętnie zjadają całe porcje – dodała instruktorka.
– Gofry z kartofli świetnie smakują też same, albo z ulubionym sosem np. szpinakowym, pieczarkowym i każdym innym. Robi się je tak samo jak kopytka, z tym, że masa musi być bardziej zwarta – wyjaśnia Danuta Podraza.
Warsztaty kulinarne w Dworku Koćmierzów mają już swoją stałą grupę uczestników, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Podkreślają, że przychodzą na zajęcia nie tylko po to, aby razem gotować, ale też miło spędzić czas. Bożena Łukaszek powiedziała, że jest bardzo zadowolona z tych zajęć, ponieważ prowadząca lubi wprowadzać nowości, które ją interesują. Poza tym, będąc w grupie można wymieniać swoje doświadczenia kulinarne z innymi oraz rozmawiać na różne tematy. Wszyscy zgodnie podkreślali, że wspólne gotowanie zbliża ludzi.
Warsztaty w Dworku Koćmierzów odbywają się co dwa tygodnie. Organizowane są dla osób dorosłych i dla dzieci. Dworek należy do Sandomierskiego Centrum Kultury.