Podane w formie nie zawiniętej czerwone gołąbki z łososia w kremowo pomidorowym sosie z masłem i tłuczonymi ziemniakami z oliwą z białej trufli.
Do przygotowania:
Składniki:
Kapusta czerwona 1 szt
Ryż 4 torebki
Sól
Pieprz
Masło kostka
Śmietana 31% 1 szt
Łosoś wędzony 1 op
Mleko 1 l
Koncentrat pomidorowy 0,5 kg
Ziemniaki 2 kg
Jajka 2 szt
Oliwa 1 l
Cukier 200 g
Szczypior pęczek
Oliwa z białej trufli 100 ml
Gołąbki bez zawijania:
Kapustę czerwoną obieramy z pierwszej warstwy liści, i siekamy w dosyć drobną kostkę. W tym samym czasie gotujemy ryż do miękkości w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy wszystko mamy gotowe, przekładamy całość do miski i dodajemy bardzo drobno i wcześniej osuszonego wędzonego łososia. Dodajemy również sól, pieprz i jedno całe jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładko masę i formujemy z nich dosyć większe pół elipsowate formy. Smażymy z jednej, i z drugiej strony na rozgrzanej patelni z oliwa i odrobiną masła.
Sos pomidorowy:
W osobnym garnku rozcieramy przecier pomidorowy, i dokładnie go przesmażamy. Dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy masło sól, pieprz odrobine mleka, oliwy i śmietanki. Czekamy aż sos zgęstnieje, i odstawiamy. W razie potrzeby sos możemy zagęścić maślano mączna zasmażką.
Tłuczone ziemniaki:
Ziemniaki obieramy z łupin i dokładnie myjemy. Gotujemy do miękkości, i tłuczemy z odrobiną masła, mleka i śmietanki. Na końcu aromatyzujemy wszystko odrobinami kropli oliwy z białej trufli, i dokładnie nasze ziemniaki ubijamy ponownie na konsystencje puchu.
Smacznego!