W piątkowej (24 listopada) audycji „Smacznego weekendu” z kucharz Marcin Maciąg przyrządził polędwiczkę z kluseczkami dyniowymi na sosie grzybowym otoczoną w czarnym sezamie.
Składniki: 4 porcje
Polędwiczka wieprzowa 400g
Grzyby mrożone 250 g
Cebula 1 szt.
Masło 100g
Śmietanka słodka 18% 0,5l
Dynia 0,5kg
Mąka ziemniaczana około 3 łyżek
Jajko 1szt.
sezam czarny do obtoczenia polędwiczek
Natka pietruszki
Olej
Sól
Pieprz
Sposób wykonania:
Polędwicę myjemy i oczyszczamy z błon, nacieramy solą i pieprzem, następnie bardzo szczelnie oraz mocno zawijamy w folię spożywczą. Gotujemy przez 1 godzinę i 20 minut w bardzo gorącej wodzie, nie dopuszczając do wrzenia.
Dynię myjemy, kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy na patelnię i podgrzewamy tak długo aż odparuje nadmiar wody. Wyrabiamy na gładką masę, dodajemy jajko, mąkę i formujemy kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie.
Grzyby zaparzamy w wodzie przez kilka minut, następnie hartujemy zimną wodą. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, gdy jest zeszklona dodajemy grzyby. Podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy śmietankę i czekamy aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Polędwiczkę wyjmujemy z folii, kroimy na plastry grubości około 1 cm, każdy plaster obtaczamy po krawędzi czarnym sezamem.
Polędwiczki serwujemy z kluseczkami i sosem.
Smacznego!