W piątkowej (12 grudnia) audycji „Smacznego weekendu” panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Nowoczesna gospodyni” z Łagowa przygotowały potrawy wigilijne.
Zupa grzybowa:
Składniki:
Grzyby suszone 300g
Marchewka 1 szt.
Cebula 1 szt.
Mąka 3-4 łyżki
Sposób wykonania:
Grzyby dokładnie płuczemy a następnie zalewamy wodą. Dodajemy marchewkę i cebulę i gotujemy aż wszystko zmięknie . Zabielamy mąką rozrobioną z wodą. Doprawiamy pieprzem i solą.
Podajemy z kluseczkami.
Kluseczki:
Składniki:
Mąka 1 kg
Jaja 4 szt.
Woda 1 ¼ szklanki
Sól -płaska łyżeczka
Sposób wykonania:
Składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Wałkujemy dość grubo podsypując mąką. Kroimy w szerokie , nieregularne paski. Gotujemy w osolonej wodzie.
Pierogi pieczone:
Składniki:
Kiszona kapusta 1 kg
Grzyby suszone 150 g
Śliwki suszone 4 -5 szt.
Cebula 1 szt.
Olej
Sól
Pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni. Kapustę i grzyby gotujemy. Po wystudzeniu wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę na dużych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi:
Jajko 1 szt.
Masło 175g
Sól ½ łyżeczki
Mąka pszenna 350 g
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Woda 100 g
Sposób wykonania:
Masło roztapiamy, gdy jest jeszcze ciepłe łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na gładką masę. Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto , wykrawamy krążki na pierogi i je faszerujemy. Gotowe pierogi układamy na blaszce z piekarnika, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut aż się zarumienią.
Autorzy: Koło Gospodyń Wiejskich „Nowoczesna gospodyni” z Łagowa.