W piątkowym (5 stycznia) w programie Smacznego weekendu z Patrykiem Kwiecińskim z firmy Moco Catering gotowaliśmy Tantamen Ramen.
Składniki:
Mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
Por 1 szt.
Cebula 4 szt.
Makaron UDON 3 op.
Czosnek główka
Imbir jedna szt.
Jajka 10 szt
Szczypior gruby jeden pęczek
Kiełki fasoli
Boczek w plastrach
Sezam czarny
Seler 2 szt.
Pietruszka 3 szt.
Marchew 3 szt.
Kapusta pak choi 1 szt.
Limonka 1 szt.
Wykonanie:
Warzywa rosołowe dokładnie myjemy i obieramy. Nastawiamy w garnku z wodą, i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy ziele angielsku i liść laurowy.
Wszystko dokładnie gotujemy aż warzywa nie zaczną mięknąć. Dodajemy sól, pieprz, sok z wyciśniętej limonki, sos sojowy, i sezam czarny. Gdy wywar będzie gotowy przecedzamy go do kolejnego garnka przelewając przez drobne sito.
Na patelni przesmażamy dokładnie mięso mielone, z drobno siekaną cebulą, przyprawami i czosnkiem.
Do miski wlewamy nasz klarowny bulion, dodajemy przesmażone mięso, ugotowane na lekki twardo jajko, i kapustę pak choi.
Dekorujemy kiełkami fasoli l, prażonym sezamem, i wytopionym na chips boczkiem.