Tradycyjne gołąbki były motywem warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Dworku Koćmierzów w Sandomierzu.
Prowadząca warsztaty Danuta Podraza zdradziła prosty sposób na przygotowanie kapusty do gołąbków, bez konieczności jej gotowania. Główkę kapusty, po usunięciu głębia wkłada się w rękaw do pieczenia i umieszcza na pół godziny w mikrofalówce na najwyższą temperaturę.
Farsz preferowany przez instruktorkę kulinarną z Dworku Koćmierzów to mieszkanka ryżu i kaszy w stosunku 3 do 1 i dwa razy tyle mięsa, najlepiej łopatki, którą wcześniej trzeba podsmażyć.
Bożena Łukaszek jest stała bywalczynią warsztatów kulinarnych. Gołąbki to była jej sugestia, gdyż jak stwierdziła, do tej pory gotowane były przeróżne potrawy, niektóre nietypowe. Stąd pomysł, aby przygotować coś tradycyjnego. Zaskoczeniem dla niej było przygotowanie kapusty w mikrofalówce, a nie w gotującej się wodzie. Zaznaczyła, że zawsze na warsztatach kulinarnych może się czegoś nauczyć i miło spędzić czas w gronie znajomych.
Dworek Koćmierzów jest placówką Sandomierskiego Centrum Kultury. Tematem jednych z najbliższych zajęć będzie wypiekanie wielkanocnych zajączków.