W Sandomierzu przy klasztorze ojców dominikanów powstanie Centrum Winiarstwa i Produktu Lokalnego. Połączy potencjał trzech powiatów: sandomierskiego, staszowskiego i opatowskiego. Centrum będzie placówką powiatu, wejdzie w skład Biura Wystaw Artystycznych, prowadzonego przez ten samorząd.
Składać się będzie z trzech części: jedna przedstawiać będzie proces produkcji wina, druga będzie salą degustacyjną nie tylko z winem, ale i sokami, musami, serami oraz innymi produktami charakterystycznymi dla tych trzech powiatów. Trzecie pomieszczenie będzie typowo wystawiennicze, prezentowana tam będzie część kolekcji Biura Wystaw Artystycznych, która obecnie zalega w magazynach. Jak poinformował starosta sandomierski Marcin Piwnik, pieniądze na ten cel pochodzić będą z Regionalnego Programu Operacyjnego, szacowany koszt inwestycji to 17 mln zł wraz z wyposażeniem.
Budowa Centrum Winiarstwa i Produktu Lokalnego już trwa, rozpoczęli ją ojcowie dominikanie w ramach przebudowy swoich budynków gospodarczych, które, jak stwierdził ojciec Marcin Lisak, nie były zbyt reprezentacyjne. Wszystko odbywa się pod nadzorem konserwatora zabytków.
Centrum Winiarstwa i Produktu Lokalnego przy klasztorze dominikańskim wpisze się w historię uprawy winorośli w Sandomierzu, którą w XIII wieku wprowadzili zakonnicy. Warto dodać, że kilka lat temu reaktywowana została przyklasztorna winnica.