W Bałtowie trwa XVII Świętokrzyskie Święto Pszczoły. W imprezie uczestniczą pszczelarze, naukowcy specjalizujący się w tej tematyce oraz miłośnicy pszczół, miodów oraz wyrobów pszczelarskich.
Na bałtowskiej Okręglicy, czyli placu wystawowym jest kilkadziesiąt stoisk z miodami, produktami pszczelimi, sprzętem pszczelarskim, ale także rękodziełem oraz produktami lokalnymi. Miłośnicy zapylaczy mogą kupić do swojego ogrodu rośliny miododajne, które zapewnią w nim obecność pszczół. Wśród wystawców nie brakuje tych, którzy oferują preparaty potrzebne przy prowadzeniu pasiek, np. probiotyki. Kamila Kurant, która zajmuje się właśnie tą stroną pszczelarstwa przekonuje, że pszczoły – tak jak ludzie – potrzebują wsparcia po intensywnym okresie pracy wiosną i latem.
– Probiotechnologia to nauka o dobrych bakteriach, a tych potrzebują również pszczoły, by dobrze pracować, by mieć większą odporność. Nie mniej ważne są probiotyki, które można stosować do roślin ogrodowych, z których zbierają pyłek, czy do wody tak, by woda, którą piją pszczoły była bezpieczna. Teraz nadchodzi dla pszczół bardzo ważny okres, czyli jesienna regeneracja, aby mogły bezpiecznie przezimować i warto je w tym wesprzeć – podkreśla.
Na poszczególnych stoiskach można dowiedzieć się też wielu ciekawostek o życiu i pracy pszczół.
– Trutnie, czyli pracownicy ula, które nie wylatują z ula żyją około 4-5 tygodni, a później są z niego wyrzucane. Z kolei pszczoła lotna wylatuje 7-15 razy dziennie. Taki lot trwa około 45 minut, a przerwy pomiędzy kolejnymi lotami to zaledwie 5 minut. Jeden ładunek pyłku to efekt odwiedzenie około stu kwiatków, 20 ładunków wypełnia jedną komórkę plastra, a aby zapełnić całą ramkę w ulu potrzeba kilku milionów kwiatów. Jedna pszczoła produkuje niespełna łyżeczkę miodu w ciągu swojego życia – można usłyszeć na stoiskach.
Wśród odwiedzających, którzy bardzo licznie przybyli na Świętokrzyskie Święto Pszczoły, jest wielu pszczelarzy. Jak zaznaczają, takie wydarzenia dają szanse na poznanie nowości i spotkania z innymi pasjonatami. Mówią, że ten rok jest bardzo dobry dla spadzi, czyli słodkiej cieczy występującej na igłach, liściach i gałęziach, którą zbierają pszczoły, i z której powstaje bardzo cenny ze względu na wartości zdrowotne miód spadziowy.
Od wczoraj wystawie towarzyszy konferencja naukowa, która odbywa się w zajeździe Przystocze. A wśród nich, np. o przeciwdrobnoustrojowym i antynowotworowym potencjale produktów pszczelich, czy chemii, która nieumiejętnie stosowana w gospodarce pasiecznej może mieć niedobre konsekwencje dla zdrowia pszczół.
Organizatorem Świętokrzyskiego Święta Pszczoły w Bałtowie jest Lokalna Grupa Działania „Krzemienny Krąg”.