Tysiąc złotych wsparcia dostanie trzech najlepszych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Stypendia ufundowało stowarzyszenie absolwentów tej placówki. Wsparcie trafi do uczniów z wysoką średnią ocen, pod uwagę brano także aktywność społeczną, kreatywność oraz wkład w życie szkoły i lokalnego środowiska.
W piątek, 27 września, podczas zjazdu z okazji 77. rocznicy utworzenia Zespołu Szkół odbyła się uroczystość wręczenia stypendiów. Wśród wyróżnionych jest Kacper Dróżdż uczeń V klasy technikum hotelarskiego. Zapewnia, że jest to dla niego duże wsparcie, ponieważ ma wiele kosztownych zainteresowań. Udziela się w Chorągwi Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej, jest też członkiem Ochotniczej Straży Pożarnej.
Za pieniądze ze stypendium planuje zrobić kurs ratownika wodnego lub medycznego, ewentualnie sfinansuje kurs na sternika. Chciałby też zainwestować w hobby związane z rekonstrukcją historyczną.
Kolejny stypendysta to Paweł Statuch z liceum o profilu wojskowym. Jak mówi, stypendium przeznaczy na osobisty rozwój. Planuje zrobić kurs instruktora kulturystyki lub ratownika wodnego. Z kolei Gabriela Fiutowska, uczennica szkoły branżowej o profilu cukierniczym dzięki stypendium będzie doskonalić język angielski, marzy też o kursie języka japońskiego.
Urszula Chabel, prezes Klubu Sympatyków Szkoły „Sandomierska Marmolada” mówi, że stypendia wręczane są od niedawna. W piątek odbyła się dopiero druga edycja tego przedsięwzięcia. Na wsparcie dla uczniów złożyło się 17 absolwentów.
Dariusz Łuczak, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich jest wdzięczny osobom, które zdecydowały się na ufundowanie stypendiów.
Z okazji 77 urodzin Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu odbyła się konferencja poświęcona bezpieczeństwu żywności.