niedziela, 18 maja 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Aromat pieczonych rogali na szkolnych korytarzach

Grażyna Szlęzak
2024-11-06 17:12
4 min. czytania
A A
Aromat pieczonych rogali na szkolnych korytarzach

06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Wystarczyło w środę (6 listopada) przejść korytarzami Zespołu Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu, aby poczuć, że tradycje mają swoje unikalne zapachy.

W powietrzu unosił się aromat świeżo pieczonych rogali świętomarcińskich i ciepłej gęsiny – wszystko za sprawą kulinarnych warsztatów zorganizowanych z okazji zbliżającego się Dnia Świętego Marcina. Uczniowie i nauczyciele połączyli siły, by przekazać wiedzę i pasję do dawnych przepisów, a do wspólnego gotowania dołączyli młodzi miłośnicy kulinariów z pięciu okolicznych szkół podstawowych. Dla wielu z nich była to pierwsza okazja, by zmierzyć się z tajemnicami cukiernictwa i tradycyjnych polskich wypieków.

Czytaj również

Wybory w Piekoszowie Obwodowe głosowanie w Komisji / Stanisław Blinstrub / Radio Kielce

Piekoszów głosuje, zainteresowanie umiarkowane

2025-05-18
Poradnik Wyborczy - jak oddać ważny głos w wyborach prezydenckich?

Rozpoczęły się wybory prezydenckie

2025-05-18

Pod okiem starszych kolegów oraz nauczycieli uczniowie odkrywali sekrety masy makowej, migdałowego lukru i odpowiedniego pieczenia rogali, które – jak zdradził Olek, uczeń szkoły gastronomicznej – wymagają wyjątkowej troski i uwagi.

– Trzeba uważać, żeby nie przetrzymać ich zbyt długo w piekarniku, bo mogą się przypalić – radził młodszym kolegom.

06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce

Kluczowe było także opanowanie techniki przygotowania ciasta półfrancuskiego, wymagającego wielokrotnego wałkowania i schładzania. Krzysztof Jonaszek, nauczyciel, tłumaczył, że ten proces nadaje wypiekom charakterystyczną kruchość i warstwową strukturę.

– To ciasto wymaga czasu i precyzji, ale efekt wynagradza cały trud- mówił.

Ewa Drzazga, naczelnik Wydziału Oświaty w Starostwie Powiatowym w Sandomierzu, podkreśliła, że takie warsztaty są dobrym pomysłem na promocję szkoły.

– Kto wie, może część uczniów z podstawówek, po dzisiejszych warsztatach, zdecyduje się w przyszłości na naukę w naszej szkole gastronomicznej – dodała.

Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich wywodzi się z Poznania, gdzie w listopadzie 1891 roku ksiądz Jan Lewicki z parafii św. Marcina zwrócił się do wiernych z prośbą, by uczcili swojego patrona poprzez pomoc ubogim. Cukiernicy poznańscy odpowiedzieli na ten apel, wypiekając rogale, które stopniowo stały się symbolem Poznania i rozpoznawalnym na całym świecie specjałem.

06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
Aromat pieczonych rogali na szkolnych korytarzach06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce

Ciasto (jedna szklanka to ok. 250 ml)

1 kg mąki pszennej np. luksusowy typ. 550
400 ml pełnotłustego mleka krowiego
120 g najlepiej drobnego cukru – mniej niż pół szklanki
120 g prawdziwego masła
2 średnie jajka i jedno żółtko
20 g świeżych drożdży
1/3 płaskiej łyżeczki soli
użyte w późniejszym etapie 300 g prawdziwego masła

Masa makowa

500 g białego maku
500 g cukru (dałam mniej, bo 400 gramów)
300 g okruchów biszkoptowych (dałam 200 g)
250 g jajek (dałam mniej, bo 4 małe jajka)
85 g prawdziwego masła
85 g rodzynek
85 g migdałów (dałam 100 g)
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – do 40 g
pół łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego

Lukier i posypka

200 g cukru pudru
4,5 łyżki gorącej wody
100 g siekanych orzechów np. migdały
Wykonanie ciasta:

Odmierzyć wszystkie składniki na ciasto, mleko. Mleko lekko ciepłe (można podgrzać do 30 stopni), jajka wyjęte wcześniej z lodówki. W misce należy umieścić pokruszone świeże drożdże (20 gramów); 2 łyżki cukru; 3 łyżki mąki; 100 ml lekko ciepłego mleka. Wszystkie składniki na rozczyn należy uszczknąć ze składników na ciasto. Rozetrzeć drożdże z resztą składników, a następnie przykryć miskę ściereczką. Po 20 minutach rozczyn powinien pięknie urosnąć. W razie potrzeby miskę umieścić trochę cieplejszym pomieszczeniu (np. bliżej kaloryfera). W trakcie wyrastania rozczynu roztopić 120 gramów prawdziwego masła, zaś 2 średnie jajka i jedno żółtko ubić na biały puch z resztą cukru (120 gramów drobnego cukru bez dwóch łyżek, które poszły do rozczynu). Do dużej miski wsypać cały kilogram mąki (bez trzech łyżek, które poszły do rozczynu) wsypać 1/3 płaskiej łyżeczki soli. Wleci lekko ciepłe mleko (pozostałe 300 ml, ponieważ 100 ml zostało użyte do rozczynu). Dodać rozczyn, roztopione i przestudzone masło oraz jajka z cukrem ubite na puch.
Całość wymieszać łyżką drewnianą lub silikonową szpatułką. Ciasto wyrabiać mikserem nie krócej niż 5 minut. Można też wyrobić masę ręcznie. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, elastyczne i gładkie. Całe ciasto odstawić do wyrastania na 30 minut, następnie umieść na dużej stolnicy obsypanej lekko mąką.
Zamrożone 300 gramów masła wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta. Starte masło rozłożyć równo na 2/3 rozwałkowanego ciasta (dajemy na raz całe masło). 1/3 powierzchni prostokąta nie zawiera masła. Ciasto należy składaj na trzy części. Najpierw 1/3 ciasta bez masła założyć na środkową część z masłem. Część wolną (z wyłożonym masłem) również założyć do środka (wcześniej przyklepać lekko wyłożone masło, by trzymało się ciasta podczas zakładania na środkową część). Całość docisnąć lekko dłońmi, a następnie ponownie rozwałkować na kształt mniejszego już prostokąta. Ciasto złożyć tak samo, jak za pierwszym razem, czyli powtórzyć czynność zakładania na siebie ciasta. Ciasta już nie wałkować, tylko umieścić w misce i odstawić do lodówki, na 30 minut. Wałkowanie i składanie oraz chłodzenie powtarzać trzeba tak samo jeszcze dwa razy. Po wyjęciu ciasta z lodówki trzeba rozwałkować je na prostokątny placek o grubości około pół centymetra. Wykroić trójkąty. Wzdłuż nich wyciskać słodką masę. Masa makowa powinna stanowić około 30 % całego rogala. Uformowane rogale przykryte ściereczką bawełnianą odstawia się do wyrastania na 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni z opcją góra/dół przez ok. 20 minut. Udekorować lukrem i posypać płatkami migdałów.

Źródło: Ania gotuje


PODCASTY RADIO KIELCE

RADIO KIELCE W WIADOMOŚCIACH GOOGLE

 

06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
Aromat pieczonych rogali na szkolnych korytarzach06.11.2024. Sandomierz, Zespół Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich. Dzień Świętego Marcina. / Fot. Grażyna Szlęzak – Radio Kielce
Tagi: Zespół Szkół Gastronomicznych i HotelarskichSANDOMIERZgęsinarogal świętomarciński

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Wybory w Piekoszowie Obwodowe głosowanie w Komisji / Stanisław Blinstrub / Radio Kielce

Piekoszów głosuje, zainteresowanie umiarkowane

2025-05-18
Poradnik Wyborczy - jak oddać ważny głos w wyborach prezydenckich?

Rozpoczęły się wybory prezydenckie

2025-05-18
WYBORY PREZYDENCKIE 2025
NA ŻYWO

Wybory prezydenta Polski 2025

2025-05-18
Wiersze w zamkowych korytarzach i „Dzieła utracone”
ZDJĘCIA

Wiersze w zamkowych korytarzach i „Dzieła utracone”

2025-05-17
Ojciec Tytus Piłat upamiętniony w Sandomierzu
ZDJĘCIA

Ojciec Tytus Piłat upamiętniony w Sandomierzu

2025-05-17
To nie pył znad Sahary

To nie pył znad Sahary

2025-05-17
Zawichost. Kościół pw. św. Jana Chrzciciela / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

XIII-wieczny kościół w Zawichoście przechodzi remont

2025-05-17
W Busku-Zdroju rozpoczynają się 49. Buskie Spotkania z Folklorem

W Busku-Zdroju rozpoczynają się 49. Buskie Spotkania z Folklorem

2025-05-17
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Rozpoczyna się modernizacja wiaduktu w gminie Brody

Piekoszów głosuje, zainteresowanie umiarkowane

W wakacje rozpocznie się realizacja koneckiego budżetu obywatelskiego

W Zagnańsku rozpoczęto budowę infrastruktury wartej kilkanaście milionów

„Kielecki Broadway” doczeka się rewitalizacji

Słabnie zainteresowanie rowerami miejskimi

Tematy kolei i marynarki wojennej królowały w Skarżysku-Kamiennej

Muzeum w bliży i w dali. Co się kryje pod tym hasłem?

Wiele osób na Nocy Muzeów w klasztorze na Świętym Krzyżu

Rozpoczęły się wybory prezydenckie

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA
  • PATRONATY

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLKRADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.