czwartek, 11 września 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Pszenna kontra żytnia

Marzena Smoręda
2024-11-22 14:06
4 min. czytania
A A
We Włostowie powstaje manufaktura mąki i kaszy

Fot. Canva

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Mąka różni się przed wszystkim tym, z jakiego zboża została wyprodukowana. Najpopularniejsze to pszenna i żytnia. Czym się jeszcze różnią i która jest godna polecenia w kuchni?

Czytaj również

Paula zastąpiła Agnieszkę. Nowa rzeczniczka Korony Kielce

Paula zastąpiła Agnieszkę. Nowa rzeczniczka Korony Kielce

2025-09-10
Czyżów. Rosyjskie drony spadły w świętokrzyskiem

Czyżów. Rosyjskie drony spadły w Świętokrzyskiem

2025-09-10

Mąka pszenna z ziarna pszenicy jest najbardziej popularna i uniwersalna. Dlaczego?

– Ponieważ zawiera cenne witaminy z grupy B, które są ogromnie ważne dla układu nerwowego. Posiada też między innymi cenne dla zdrowia żelazo i magnez. Piecze się z niej na przykład chleb, ciasta czy racuchy, naleśniki– mówi Bożena Halina Dobrowolska, właścicielka kieleckiej Piekarni R. Dobrowolski, ostatniej wielopokoleniowej piekarni w Kielcach, która produkuje naturalne pieczywo bez polepszaczy, która nie tylko pieczywie, ale i o mące wie prawie wszystko.

 Fot. Marzena Smoręda
Fot. Marzena Smoręda

Mąka żytnia, która powstaje ze zmielenia ziaren żyta, jest ceniona ze względu na zawartość alkaloidów, pomagającym obniżać poziom cholesterolu i zapobiegać miażdżycy. Zawiera mniej skrobi. Znajdzie zastosowanie przy wyrobie tradycyjnego chleba, a także ciast i pierogów.

– Jest zdrowsza od pszennej, ale za najzdrowszą uznaje się mąkę razową – pszenną i żytnią.  Mąka razowa powstaje z ziaren zbóż zmielonych tylko raz, stąd ma ciemniejszy kolor i grubszą konsystencję oraz bogaty skład odżywczy – mówi Bożena Halina Dobrowolska.

Mąka razowa w porównaniu z mąką mieloną kilka razy zawiera:

  • więcej błonnika, wspomagającego pracę układu pokarmowego
  • więcej witamin z grupy B oraz witaminy E, D i K
  • więcej składników mineralnych: żelaza, magnezu czy potasu

Z mąki razowej żytniej wypieka się przede wszystkim ciemne chleby o kwaskowatym smaku. Nadaje się też do przyrządzania zakwasu na żur. Delikatniejsza w smaku mąka razowa pszenna nadaje się do wypieku nie tylko chleba, ale także bułek razowych, ciast czy naleśników.

Mąkę żytnią często łączy się z mąką pszenną, aby uzyskać pożądane rezultaty.

Jest jeszcze mąka orkiszowa. Zrobiona z orkisza, który należy do tej samej rodziny, co zwykła pszenica, ale ma inną strukturę genetyczną. Dzięki temu mąka orkiszowa jest uważana za zdrowszą alternatywę mąki pszennej.

Mąka orkiszowa zawiera:

  • więcej błonnika
  • więcej żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych
  • mniej glutenu, co czyni ją lepszym wyborem dla osób wrażliwych na ten składnik

Chleb czy ciasta z mąki orkiszowej mają bogaty smak i korzystnie wpływają na układ trawienny i skórę. Poleca się ją osobom z problemami trawiennymi czy alergiami.

Są jeszcze mąki bezglutenowe, polecane osobom z nietolerancją glutenu lub celiakią. Wśród nich są: mąka gryczana, jaglana, ryżowa czy kukurydziana, które nie zawierają glutenu i zawierają wiele wartościowych składników odżywczych.

– Ale warto pamiętać, że mąki bezglutenowe mają nieco inne właściwości niż tradycyjna mąka pszenna czy żytnia, dlatego wymagają dostosowania receptur i technik pieczenia – informuje Bożena Halina Dobrowolska.

Mąka typu 00 sprawdzi się do pizzy, mąka 450 do ciast, a mąka 650-750 do chleba. Z kolei mąka razowa lub orkiszowa będą dobrym wyborem, jeśli zależy nam na wartościach odżywczych.

Warto zwracać uwagę nie tylko na typ mąki, ale również na jej pochodzenie oraz zadbać o prawidłowe przechowywanie, aby zachowała świeżość i cenne składniki.

– Jak przechowywać mąkę. Najlepiej w chłodnym i suchym miejscu, o temperaturze pokojowej. Mąka szybko chłonie wilgoć, absorbuje nawet najmniejsze cząsteczki wilgoci i kiedy to nastąpi stanie się rozmokła i nie będzie nadawała się do użycia.  Najlepiej przechowywać ja w domu w specjalnym pojemniku lub szklanym słoiku, w szafkach kuchennych, które jednak nie mogą znajdować się nad kuchenką lub zlewem. Unosząca się wilgoć i para wodna mogą spowodować zawilgocenie – radzi Bożena Halina Dobrowolska.

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Paula zastąpiła Agnieszkę. Nowa rzeczniczka Korony Kielce

Paula zastąpiła Agnieszkę. Nowa rzeczniczka Korony Kielce

2025-09-10
Czyżów. Rosyjskie drony spadły w świętokrzyskiem

Czyżów. Rosyjskie drony spadły w Świętokrzyskiem

2025-09-10
Wygrana UJK na początek turnieju „Kielce Cup”

Pierwszy mecz turnieju „Kielce Cup” dla UJK

2025-09-10
10.09.2025. Czyżów. Miejsce upadku drona. / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Czyżów. Miejsce upadku drona

2025-09-10
Wojewoda świętokrzyski: Nie mamy powodów do obaw

Wojewoda świętokrzyski: Nie mamy powodów do obaw

2025-09-10
Prezydent Nawrocki rozmawiał z prezydentem Trumpem

Prezydent Nawrocki rozmawiał z prezydentem Trumpem

2025-09-10
Ten sam prezes KS KSZO. Zmiany na stanowiskach wiceprezesów

Ten sam prezes KS KSZO. Zmiany na stanowiskach wiceprezesów

2025-09-10
Były ambasador USA w Polsce dla BBC: Putin szuka naszych słabych stron

Były ambasador USA w Polsce dla BBC: Putin szuka naszych słabych stron

2025-09-10

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • FOLK RADIO
  • PODCASTY
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
  • PROJEKT PRACA
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.