Każda kompozycja przypominająca nadejście wiosny będzie jak najbardziej odpowiednia na wystrój wielkanocnego stołu – zapewnia dekoratorka Urszula Chabel.
Jej zdaniem, najlepiej sprawdzą się bratki, bazie, tulipany, żonkile oraz dekoracje wykonane z wydmuszek.
– Wydmuszki są rewelacyjne np. jako pływające świeczki. Wystarczy wlać do nich wosk z knotem wykonanym np. z nitki, aby zastygł i włożyć do szklanego naczynia, będzie piękna dekoracja. Z kolei w skorupki jajek można włożyć bukiety stokrotek i już będzie świątecznie – tłumaczy Urszula Chabel.
Przygotowując wielkanocny stół warto poświęcić trochę czasu na ułożenie serwetek. np. w kwiat lotosu, w róże, albo w wachlarz.
– Jeśli ktoś nie ma zdolności artystycznych, też jest na to sposób. Wystarczy zwinąć serwetkę w rulon, przewiązać wstążką i dołożyć bazie – dodaje.
Dekoratorka podkreśla, że najważniejszy jest obrus, bo – jak mówi – jest to suknia stołu. Można go udekorować np. poprzez dołożenie wstążek, tiulu albo świątecznego bieżnika. Najmodniejszym kolorem do wystroju wnętrz w tym sezonie jest mocha mousse, czyli ciepły odcień brązu.