Koła gospodyń wiejskich prezentują swoje potrawy podczas Dnia Gminy Zagnańsk, który odbywa się nad zalewem w Kaniowie. Wydarzenie, które połączone zostało z V Zagnańskim Grzybobraniem zgromadziło wielu wystawców, ale także mieszkańców gminy i turystów.
Atrakcji nad zalewem nie brakuje. Można skosztować regionalnych przysmaków oraz wziąć udział w licznych konkursach z nagrodami. Ten najważniejszy, to konkurs na najsmaczniejszą potrawę z grzybów – mówi Wojciech Ślefarski, wójt Zagnańska.
– Pomysł festiwalu smaku jest taki, że zwycięskie dania będą przez rok serwowane w restauracji, która – mam nadzieję – od nowego roku będzie funkcjonować koło dębu Bartka. To nasz pomysł na przyciągnięcie turystów do gminy Zagnańsk, która jest znana z tego, że jest u nas dużo grzybów. Zalesienie wynosi prawie 70 proc. i jest dobry klimat do ich rozwoju – dodał Wojciech Ślefarski.
Jedną z potraw, która bierze udział w konkursie są borowiki zapiekane w kremie brulle posypane serem włoskim, którą przygotował Waldemar Dziedzic z Koła Gospodyń wiejskich „Lubrzaneczki”.
– Cebulę szalotkę kroimy na drobne kawałki, smażymy ją wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy ugotowane borowiki drobno pokrojone. Później śmietankę kremówkę mieszamy z jajkiem i mlekiem i całość znowu mieszamy, zapiekamy pół godziny w piekarniku przy temperaturze 180 stopni – zdradza przepis Waldemar Dziedzic.
Na stoiskach spróbować można także m.in. swojskich wędlin, słodkich wypieków, chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem oraz zalewajki.
Natomiast o artystyczną stronę pikniku dbają zespoły muzyczne, m.in. Tacy Sami i Swawola, a gwiazdą imprezy był Stachursky. Piknik zakończy się o północy dyskoteką pod gwiazdami.