Jedni wolą bardzo słodkie, rumiane, inni kwaskowe i twardsze. Jednak niezależnie od smaku, wyglądu i gatunku dzisiaj jest okazja, aby docenić wszystkie jabłka. 28 września obchodzimy międzynarodowy dzień tych owoców.
Statystyczny Polak zjada średnio około 11 kg jabłek rocznie. Choć Polska jest największym producentem tych owoców w UE, to spożycie jabłek w naszym kraju spada. Radio Kielce przeprowadziło krótką sondę w Sandomierzu, którego okolice słyną z sadów. Pytaliśmy czy jemy jabłka i jakie najbardziej nam smakują.
– Jadam jabłka, ale muszę mieć na nie ochotę, co nieczęsto się zdarza. Lubię kwaśne, zielone – twierdzi Kornelia.
Dla Nikoli najlepsze jabłka to czerwone, słodkie, soczyste, zerwane prosto z drzewa. Zapewnia, że bardzo je lubi i je często.
Krzysztof Jonaszek, nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu do jedzenia jabłek gorąco zachęca. Te owoce mają duże ilości witamin i składników mineralnych.
– Pamiętajmy o tym, że jabłka najlepiej jeść ze skórką, bo tam jest sporo błonnika pokarmowego, który cudownie wpływa na perystaltykę jelit i zapobiega kamicy żółciowej – twierdzi Krzysztof Jonaszek.
Warto dodać, że powiat sandomierski jest polskim zagłębiem produkcji jabłek. Więcej tych owoców zbierane jest jedynie w sadach w okolicach Grójca.