Zajmuje się tym m.in Leszek Kawalec. Jego zdaniem na dorodne plony wrzawskiej fasoli ma przede wszystkim wpływ specyficzny mikroklimat Wrzawy leżą w widłach Wisły i Sanu. Ciepło i mgły, które często się pojawiają w okresie dojrzewania fasoli powodują, że dzięki tej wilgoci ona bardzo dobrze rośnie, jest duża i ma cienką skórkę, niemal niewyczuwalną podczas spożywania
Leszek Kawalec wykorzystuje swoje plony także do przetwórstwa. Z fasoli robi cztery rodzaje pasty: z suszonymi pomidorami, z suszonym śliwkami, z papryką i olejem lnianym. Oprócz tego oferuje fasole w sosie pomidorowym i w zalewie solnej. Korzysta z rolniczego handlu detalicznego, jeździ po targach gdzie sprzedaje swoje produkt, jak również wysyła je do sklepów.
Producenci fasoli tycznej Piękny Jaś mają swoje stowarzyszenie. W 2012 roku fasola wrzawska otrzymała chronioną nazwę pochodzenia.