środa, 2 lipca 2025
101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa  dab logo M10D 215,072 MHz                    Zadzwoń do studia 41 200 20 20          
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Radio Kielce
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP
Brak wyników
Pokaż wszystko
Radio Kielce

Orzechy świętego Jana – wykwintna potrawa, która może wzbogacić świąteczny stół [PRZEPIS]

Magdalena Galas-Klusek
2021-12-26 12:25
2 min. czytania
A A
Orzechy świętego Jana / Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

Orzechy świętego Jana / Magdalena Galas-Klusek / Radio Kielce

Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Orzechy włoskie w korzennym syropie, to rzadki specjał na polskich stołach. Dzieje się tak, ponieważ jego przygotowanie jest żmudne i czasochłonne. Na przyrządzenie orzechów świętego Jana, bo tak nazywa się ten smakołyk, trzeba poświęcić od trzech do pięciu tygodni.

Czytaj również

Świętokrzyska Ibiza bezpieczna dzięki ratownikom i policjantom

Świętokrzyska Ibiza bezpieczna dzięki ratownikom i policjantom

2025-07-01
Pożary traw coraz większym i dotkliwszym problemem

Pożary traw coraz większym i dotkliwszym problemem

2025-07-01

Zenon Majewski z gminy Stąporków informuje, że swoją nazwę orzechy biorą z okresu pozyskiwania surowca. Powinny być zebrane najpóźniej do 24 czerwca.

– Zbiera się je na Świętego Jana, kiedy nie mają jeszcze wykształconej brązowej skorupki w środku. Zrywa się z drzewa zielone, a w środku już białe i miękkie. Należy je wymyć i rozpoczyna się cała procedura – mówi pan Zenon.

Najpierw każdy zielony orzech należy nakłuć widelcem co najmniej pięć razy i przez miesiąc, codziennie płukać trzy razy. Ma to pozbawić orzechy goryczki. Po okresie kilku tygodni, orzechy zalewa się syropem z cynamonem, wanilią i goździkami i odstawia na kilka miesięcy. Potrawa przypomina z wyglądu czarne oliwki, ale smak jest niepowtarzalny.

Zenon Majewski, przepis przywiózł ze Wschodu.

– Będąc na wschodzie Ukrainy spotkałem na bazarze sprzedawców z Kaukazu, którzy sprzedawali różne egzotyczne owoce. Zauważyłem w dużym słoju coś, co mnie zainteresowało. Jak się okazało były to właśnie orzechy Świętego Jana – opowiada.

Choć pan Zenon przywiózł przepis ze wschodu, to swoją drugą nazwę trufle Palatynatu, orzechy zawdzięczają popularności w południowych i zachodnich Niemczech.

PRZEPIS

Składniki:

– 1 kilogram przygotowanych zielonych orzechów

– 1200 g cukru (zwykłego, może być też brązowy)

– 1,2 l wody

– 6 goździków

– 1 laska wanilii

– 1 laska cynamonu

Zebrane ręcznie zielone orzechy oczyszczamy z liści, myjemy. Następnie ubieramy grube, gumowe rękawice. Każdego orzecha nakłuwamy do połowy około 20 razy widelcem lub metalową wykałaczką. 

Po nakłuciu orzechy zalewamy zimną, czystą wodą i zostawiamy na 3-6 tygodnie. Codziennie rano i wieczorem odlewamy wodę i orzechy zalewamy czystą wodą. Ostatniego dnia orzechy zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 minut. Potem przekładamy na sito i płuczemy zimną wodą. Orzechy są przygotowane do kandyzowania.

Cukier zagotować z wodą. Dodać goździki, miąższ z wanilii, cynamon. Tak długo gotować, aż cukier się rozpuści. Ostudzić i polać orzechy. Zostawić na jeden dzień.

Drugiego dnia orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na jeden dzień.

Trzeciego dnia czynność powtórzyć (czyli orzechy odcedzić, do syropu dodać 100 g cukru zagotować, chwilę ostudzić, zalać orzechy i odstawić na jeden dzień)

Czwartego dnia orzechy zagotować z syropem i rozłożyć do przygotowanych słoiczków. Słoiczki zakręcić, obrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia. Następnie postawić w ciemnym chłodnym miejscu na przynajmniej sześć miesięcy. Im dłużej stoją tym są lepsze. A najlepszy aromat czarne orzechy włoskie osiągają dopiero po dwóch latach.

Tagi: KOŃSKIEStąporkówBoże Narodzenie

CZYTAJ RÓWNIEŻ

Świętokrzyska Ibiza bezpieczna dzięki ratownikom i policjantom
ZDJĘCIA

Świętokrzyska Ibiza bezpieczna dzięki ratownikom i policjantom

2025-07-01
Pożary traw coraz większym i dotkliwszym problemem

Pożary traw coraz większym i dotkliwszym problemem

2025-07-01
Kolejne mieszkanki regionu będą mogły skorzystać z bezpłatnych badań

Mieszkanki naszego regionu mogą skorzystać z bezpłatnej mammografii

2025-07-01
Miliony z budżetu województwa stracone? Winni poszukiwani

Miliony z budżetu województwa stracone? Winni poszukiwani

2025-07-01
Nowoczesne pociągi wyjadą na świętokrzyskie tory
ZDJĘCIA

Nowoczesne pociągi wyjadą na świętokrzyskie tory

2025-07-01
Jak wykreować dochodowy biznes?
ZDJĘCIA

Jak wykreować dochodowy biznes?

2025-07-01
Czy centrum miasta czeka parkingowa rewolucja? [ZDJĘCIA, MAPA]

Dworzec oknem na świat

2025-07-01
Zalew w Chańczy / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Policja apeluje o rozsądek nad wodą

2025-07-01
podcasty.radiokielce.pl
folkradio.pl

REGION

Maestro Jacek Rogala ma swoje słoneczko w buskiej Alei Gwiazd

Drugi pożar w tym samym budynku. Tym razem dom spłonął

Strażacy kolejny dzień walczą z pożarem

Zderzenie dwóch samochodów na drodze krajowej nr 9

Pikietują, bo chcą ponownego przeliczenia głosów

Świętokrzyska Ibiza bezpieczna dzięki ratownikom i policjantom

Od pierwszej miłości do Shreka, czyli Zbigniew Zamachowski mniej znany

Pożary traw coraz większym i dotkliwszym problemem

W Muzeum Zabawek i Zabawy można odkryć czar dawnych gier

Miliony z budżetu województwa stracone? Winni poszukiwani

AKTUALNOŚCI

  • ŚWIĘTOKRZYSKIE
  • POLSKA
  • SPORT
  • KULTURA
  • ZDROWIE
  • CO NA DROGACH
  • ZOOM NA WIEŚ
  • STREFA MUNDURU
  • GALERIE ZDJĘĆ
  • WIDEO
  • POGODA

WIADOMOŚCI LOKALNE

  • KIELCE
  • BUSKO-ZDRÓJ
  • JĘDRZEJÓW
  • KAZIMIERZA-WIELKA
  • KOŃSKIE
  • OPATÓW
  • OSTROWIEC-ŚWIĘTOKRZYSKI
  • PIŃCZÓW
  • SANDOMIERZ
  • SKARŻYSKO-KAMIENNA
  • STARACHOWICE
  • STASZÓW
  • WŁOSZCZOWA

RADIO KIELCE

  • KONTAKT
  • DZIENNIKARZE
  • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
  • RAMÓWKA
  • STUDIO GRAM
  • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
  • POLITYKA PRYWATNOŚCI
  • ABONAMENT RTV
  • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
  • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • PATRONATY
  • BIP

PORTALE RADIA KIELCE

  • PODCASTY
  • FOLK RADIO
  • PROJEKT PRACA
  • ZOOM NA WIEŚ
  • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
  • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
  • POLACY RATUJĄCYCH ŻYDÓW
logo300

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim.

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce

tel. 41 363 05 00

radio@radiokielce.pl

101,4 MHz Świętokrzyskie
90,4 MHz Kielce
100,0 MHz Włoszczowa
215,072 MHz / KANAŁ 10D

OBSERWUJ NASZE PROFILE

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" S.A. 2025.
g-news logo
Brak wyników
Pokaż wszystko
  • REGION
    • ŚWIĘTOKRZYSKIE
    • KIELCE
    • BUSKO-ZDRÓJ
    • JĘDRZEJÓW
    • KAZIMIERZA WIELKA
    • KOŃSKIE
    • OPATÓW
    • OSTROWIEC ŚWIĘTOKRZYSKI
    • PIŃCZÓW
    • SANDOMIERZ
    • SKARŻYSKO-KAMIENNA
    • STARACHOWICE
    • STASZÓW
    • WŁOSZCZOWA
  • KRAJ / ŚWIAT
  • SPORT
    • WIADOMOŚCI SPORTOWE
    • KORONA KIELCE
    • INDUSTRIA KIELCE
  • KULTURA
    • AKTUALNOŚCI
    • INFORMATOR KULTURALNY
    • RECENZJE
  • CO NA DROGACH
  • ZDROWIE
  • MULTIMEDIA
    • ZDJĘCIA
    • GALERIA KUBALSKI & TASZŁOW
    • WIDEO
    • PODCASTY
  • POGODA
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • CENTRUM EDUKACJI MEDIALNEJ
    • FOLK RADIO
    • PODCASTY
    • PROJEKT PRACA
    • WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE
    • ZOOM NA WIEŚ
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • AUDYCJE RADIA KIELCE
    • KONTAKT
    • DZIENNIKARZE
    • DZIAŁ PROMOCJI I MARKETINGU
    • STUDIO GRAM
    • HISTORIA POLSKIEGO RADIA KIELCE
    • WARUNKI KORZYSTANIA
    • REGULAMIN KONKURSÓW ANTENOWYCH
    • ZASADY KAMPANII SPOŁECZNYCH
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • ABONAMENT RTV
    • PROCEDURA ZGŁOSZEŃ WEWNĘTRZNYCH
    • BIP

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2025.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na ich używanie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.