Zamknięte w słoikach, marynowane, kiszone i wekowane, czyli smaki babiego lata, którymi można się cieszyć również w długie zimowe wieczory. O tym, jak je przygotować oraz jakie płyną korzyści ze zdrowej diety będzie można dowiedzieć się dziś w Ciekotach w gminie Masłów podczas I Festiwalu Smaków Babiego Lata.
Jak powiedział Mirosław Gębski, starosta kielecki – ideą wydarzenia jest promocja zdrowego stylu życia przy wykorzystaniu plonów z naszych przydomowych ogródków.
– W trakcie festiwalu odbędą się konkursy na „Smaki lata zamknięte w słoiku” oraz „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe”, w trakcie, których uczestnicy zawalczą o „Złotą Patelnię Starosty”. Poprzez tę imprezę chcemy pokazać, że zapasy na zimę mogą nie tylko przypominać o wyjątkowych smakach lata, ale także przyczyniają się do zachowania dobrej kondycji i zbudowania odporności – wyjaśnia.
Ponadto o godz. 14.00 w Dworku Stefana Żeromskiego w Ciekotach rozpocznie się spotkanie z edukatorką żywieniową, Iwoną Zasuwą, poświęcone zdrowemu odżywianiu się.
– Autorka książek kulinarnych poprowadzi warsztaty oraz opowie o sposobach poprawnego wekowania i przechowywania owoców i warzyw na zimę – dodaje starosta.
Wydarzenie urozmaicą występy kół gospodyń wiejskich oraz zespołów ludowych „Furmani”, „Piekoszowianie”, „Ciekoty”, „Żeromszczyzna”.
Impreza rozpocznie się o godz. 13.00 w Szklanym Domu w Dworku Stefana Żeromskiego w Ciekotach. Zakończy się o godz. 17.00 przy ognisku.