„Smaki lata zamknięte w słoiku” oraz „Jesienna zupa – danie jednogarnkowe” – to dwa konkursy kulinarne, które w najbliższą niedzielę (10.10.) zostaną rozstrzygnięte w Ciekotach.
W zmaganiach organizowanych przez starostę kieleckiego wezmą udział między innymi koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa agroturystyczne.
Mirosław Gębski, starosta kielecki podkreśla, że inspiracją do organizacji I Festiwalu „Smaków babiego lata” był fakt, że z końcem lata i początkiem jesieni dużo osób robi przetwory. Często są do tego wykorzystywane owoce i warzywa z przydomowych ogródków. W związku z tym, starostwo postanowiło wybrać te najlepsze przepisy i smaki. Zespoły będą musiały przygotować także jesienną zupę.
– Ze zgłoszeń wynika, że największą popularnością cieszą się grzyby oraz cukinia. Będą z nich przygotowywane między innymi zupy kremy – mówi starosta.
Na godzinę 14.00 zaplanowano warsztaty na temat zdrowego odżywiania. Poprowadzi je Iwona Zasuwa, autorka książek z serii „Smakoterapia”. – To specjalistka od odżywiania i twórczyni warsztatów edukacyjnych. Jest nazywana „królową kaszy jaglanej”. Często występuje w programach telewizyjnych, gdzie daje wskazówki dotyczące zdrowego jedzenia. W niedzielę każdy będzie mógł posłuchać jej na żywo. Wstęp na warsztaty jest bezpłatny – zapowiada starosta.
W trakcie imprezy, mieszkańcy regionu także będą mogli skosztować dań przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich. Festyn odbędzie się w Centrum Edukacji i Kultury Szklany Dom w Ciekotach o godz. 13.00.