Rodzinna manufaktura pod szyldem „Olejarnia Zagłoby” z podbuskich Mikułowic została Mistrzem Wojewódzkim Konkursu Agroliga 2021, w kategorii firma. Tym samym, właściciel zakładu awansował do finału krajowego.
Rodzinna manufaktura powstała latem 2016 roku. Wytwarzanych jest tam 18 rodzajów naturalnych olei, m.in. rydzowy, kokosowy, z pestek dyni, czy czarnuszki. Oleje tłoczone metodą tradycyjną są nierafinowane i niefiltrowane, przez co zachowują wszystkie właściwości zdrowotne.
– Być w czołówce nagrodzonych firm to dla nas ogromny zaszczyt – podkreśla Mariusz Roszkowski – przedstawiciel firmy. – Jest nam niezwykle miło, że zostaliśmy w ten sposób uhonorowani za wieloletnią pracę, za staranność, dbałość produktów, za atmosferę. To połączenie dobrego produktu z tradycją, ale i historią, bo odtwarzamy proces tłoczenia oleju, jaki miał miejsce na polskiej wsi 150 lat temu. Ludzie są zaskoczeni smakiem powstającego w ten sposób nawet najzwyklejszego oleju rzepakowego – zaznacza.
W olejarni znajduje się nowoczesna linia produkcyjna do tłoczenia oleju, ale jest też zabytkowa, z unikatową prasą tłokową, która pochodzi z miejscowości Rudawa. Prawdopodobnie była częścią majątku hrabiego Wielopolskiego z Chrobrza.
Laureaci konkursu stają się symbolem przedsiębiorczości i gospodarności w polskim rolnictwie oraz agrobiznesie.
– To prestiżowe wyróżnienie, a rodzinna manufaktura jest dość innowacyjnym przedsięwzięciem na rynku – mówi Anna Bąk z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Busku-Zdroju.
Dodaje, że właściciel olejarni spełnił wszelkie kryteria, wymagane przez komisję konkursową powołaną w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
– Kluczowa jest przede wszystkim innowacyjność i nietuzinkowość, jednak równie ważne były też zasady bezpieczeństwa pracy, estetyka obejścia firmy, a także również płynność finansowa – wylicza.
Konkurs przebiega w dwóch kategoriach: „Firma” i „Rolnik”. W tej drugiej Mistrzem Wojewódzkim Konkursu Agroliga 2021 został Karol Mazur z miejscowości Szóstaki w powiecie koneckim, prowadzący gospodarstwo rodzinne zajmujące się hodowlą bydła mlecznego.
Konkurs na szczeblu wojewódzkim jest organizowany przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, zaś jego kontynuacja na szczeblu krajowym jest organizowana przez Redakcję Audycji Rolnych Programu 1 TVP S.A., we współpracy ze Stowarzyszeniem AgroBiznesKlub. Imprezie patronują Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes ARiMR oraz Prezes ARR.
Zarówno Olejarnia Zagłoby jak i pan Karol Mazur powalczą o tytuł „Mistrza Krajowego”. Finał konkursu ma się odbyć w drugim kwartale przyszłego roku.