Tymianek znamy przede wszystkim jako kuchenną przyprawę. Okazuje się jednak, że ma ona wiele innych, prozdrowotnych właściwości. Wśród nich można wymienić działanie rozkurczowe i antyseptyczne, roślina może być używana także w infekcjach dróg oddechowych.
Także przy bólu zatok i głowy warto przyrządzić sobie napar z jednej lub dwóch łyżeczek tymianku – wymienia Iwona Stanek, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sandomierzu.
– Można powiedzieć, że ta roślina służy jako antybiotyk, bo zwalcza wiele szczepów bakterii. Olejki tymianku działają nawet na bardzo oporne bakterie występujące w szpitalu – dodaje.
Lista dobroczynnych dla ludzkiego organizmu właściwości tymianku na tym się nie kończy. Ma on również działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, odkażające i wykrztuśne. Jako roślina bakteriobójcza często stosowany jest w leczeniu kaszlu, chorób gardła, krtani, jamy ustnej. Może służyć też do niwelowania nieświeżego oddechu. – Główną rolę odgrywa tymol – substancja hamująca stany zapalne. Olej tymiankowy zabijający bakterie i pachnący orzeźwiająco wchodzi w skład wielu preparatów stomatologicznych, leczy mikrouszkodzenia – dodaje Iwona Stanek.
Tymianek można też stosować w celu polepszenia kondycji włosów. Płukanki z tej rośliny odświeżają skórę głowy, niwelują łupież i przetłuszczanie się włosów. Jednak to nie wszystkie możliwości tej rośliny. Okazuje się, że pomaga ona także w leczeniu trądziku i różnych chorób skórnych, obniża poziom cukru we krwi oraz ciśnienie, a nawet wspomaga proces regeneracji komórek, co spowalnia proces starzenia.
Tymianku nie powinny jednak stosować kobiety w ciąży, ponieważ może powodować przedwczesne skurcze macicy.